Το Club-K αποτελεί ένα οπλικό σύστημα που όταν παρουσιάστηκε προκάλεσε μεγάλο θόρυβο λόγω τόσο των επιδόσεων του cruise όπλου όσο και του πραγματικά πρωτοποριακού συστήματος αποθήκευσης και μεταφοράς του. Η Ρωσία δέχεται υπό προϋποθέσεις την πώλησή του στην Ελλάδα και το θέμα έχει συζητηθεί σε ανώτατα κλιμάκια ως πιθανή αλλαγή του περιεχομένου της διακρατικής για τα BMP-3HEL: Το σύστημα είναι χαμηλού κόστους, εξαιρετικά υψηλής επίδοσης και λύνει πολλά επιχειρησιακά προβλήματα μέχρι την έλευση των FREMM και του SCALP Naval και αντίστοιχα προκαλεί «πονοκεφάλους» στον αντίπαλο.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ & ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Παρόν και μέλλον
Η απόδοση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στις πρόσφατες ασκήσεις ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 2012 και στη γενική κινητοποίηση του συνόλου της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, χωρίς μετακινήσεις στρατευμάτων, αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ να δημιουργήσουν μία αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη άμεσης αντίδρασης. Δείτε πως γεννήθηκαν, πως αναπτύχθηκαν και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές ειδικές και επίλεκτες δυνάμεις.
S-300PMU1: Ρωσική πρόταση για αναβάθμιση σε ενδιάμεσο επίπεδο με τους S-400
Καθώς όλα είναι έτοιμα για την εκτέλεση –με καθυστέρηση πέντε ετών από τότε που το σύστημα περιήλθε σε ελληνική ιδιοκτησία παραχωρούμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία– της βολής επιχειρησιακής αποδοχής, ήδη τίθεται θέμα αναβάθμισής του. Τα συστήματα S-300PMU1 της ΠΑ αποτελούν αυτή τη στιγμή μαζί με τα Patriot PAC-3 το «μακρύ χέρι» της Ελληνικής Αεράμυνας. Η ρωσική πρόταση για την αναβάθμισή τους δεν είναι νέα, αλλά ήρθε επικαιροποιημένη καθώς σε τρία χρόνια η ελληνική αεράμυνα θα έχει να αντιμετωπισει την υπέρτατη πρόκλση, το F-35.
ΑΝΤΙΑΠΟΒΑΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: TCS - Nimrod 3 - Spike NLOS
Η γεωπολιτική σύγκρουση της Τουρκίας και του Ισραήλ, μετά το γνωστό περιστατικό του πλοίου Mavi Marmara, ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Από τότε η ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία ενδυναμώθηκε στον μέγιστο βαθμό και μετά την επικείμενη υπογραφή του συμβολαίου για τα SPICE 1000 και 2000, μια σειρά άλλων οικονομικών στην απόκτησή τους, πυραυλικών συστημάτων προτείνεται από το Ισραήλ στις ελληνικές Ε.Δ.
Διακλαδική άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12»
Πυραυλική καταιγίδα στο Κρητικό Πέλαγος
Η πρόσφατη διακλαδική άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12», η οποία διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) αποτελεί ίσως την καλύτερη απόδειξη της ποιότητας και των δυνατοτήτων του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Τρεις ρεπόρτερ καταγράφουν στην μεγάλη αποστολή του defencenet.gr, όλο το παρασκήνιο
18 Ιουνίου 1992: 20 χρόνια από τη θυσία του Νίκου Σιαλμά στο Αιγαίο –
Τι συνέβη στη μοιραία αερομαχία
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται στις 18 Ιουνίου από την τραγική εκείνη ημέρα που ο υποσμηναγός Νικόλαος έχασε τη ζωή του πετώντας ένα Mirage F.1CG σε αερομαχία με τουρκικά αεροσκάφη. Το παράδειγμα του ηρωικού πιλότου της ΠΑ παραμένει ζωντανό ακόμη και σήμερα, που η χώρα διέρχεται μιας πρωτοφανούς κρίσης, σε όλους τους τομείς.
ΠΑ & F-4 AUP: Οι «Ghost Riders» της 338Μ
Σε μια εποχή με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η ΠΑ παραμένει ένα από τα βασικότερα εργαλεία της προάσπισης του Αιγαιακού της χώρου αλλά και των ζωτικών της συμφερόντων που απορρέουν από τα ενεργειακά κοιτάσματα στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι "παλιοί" φαντομάδες με το φοβερό ραντάρ APG-65APY "δεν παίζονται" σε αερομαχίες BVR.
Οι πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες – Οι αερομεταφορές στον ΕΣ
Το ελληνικό αρχιπέλαγος, με τα δεκάδες νησιά και τις βραχονησίδες, με ελάχιστες ή χωρίς καθόλου υποδομές υποστήριξης επιχειρήσεων σε πολλά από αυτά, σε μεγάλη απόσταση από τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας –αλλά σε ελάχιστη από τις μικρασιατικές ακτές– επιβάλλει για την υπεράσπισή του τη σχεδίαση και προετοιμασία διεξαγωγής πολλαπλών επιχειρήσεων μεταφορικών ελικοπτέρων. Ποιες είναι οι σημερινές πραγματικές δυνατότητες αερομεταφοράς στα μέτωπα του Έβρου και του Αρχιπελάγους;
Tαχεία μεταφορά δυνάμεων στην Κύπρο: Πόσο εφικτή & αποτελεσματική είναι;
Η μεταφορά δυνάμεων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα κάθε στρατιωτικής σύγκρουσης. Τις πλείστες φορές το στρατιωτικό αυτό εγχείρημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εκάστοτε ηγεσίας όλων των στρατιωτικών δυνάμεων παγκοσμίως. Για την Ελλάδα με το δεδομένο στρατηγικό πρόβλημα ενίσχυσης των δυνάμεων στα απομακρυσμένα εθνικά εδάφη είναι απλά θέμα εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού.
Έκθεση-ΣΟΚ: Πάμε για ένα Δ΄ Ράιχ στην Ευρώπη;
Ένα εκπληκτικό άρθρο του Αλέξανδρου Μπούφεση για όλα αυτά που έχουν σχειδαστεί και εφαρμόζονται από την Γερμανία! Το 1995 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναδημοσιεύει άρθρο 66 ετών, δηλαδή του 1945, αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο άρθρο, Ελβετός δημοσιογράφος ρωτάει ανώτατο αξιωματούχο της Καγκελαρίας, σχετικά με την πορεία της χώρας του μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Και τώρα τι σκοπεύετε να κάνετε; Νικηθήκατε. Ο κόσμος σας μισεί. Δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά που κάνατε. Πώς θα ορθοποδήσετε ξανά ως έθνος;».
Η απάντηση του ηχεί στα αυτιά μας στις μέρες μας και προκαλεί αποτροπιασμό, ανάλογο με τα ντοκιμαντέρ εκείνα τα οποία εμφανίζουν αποστεωμένους αιχμαλώτους του Άουσβιτς και του Νταχάου.
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: Τα think tanks του Παντουρκισμού
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με την εμπέδωση στην Άγκυρα της αντίληψης ότι η Τουρκία είναι μια ανερχόμενη περιφερειακή υπερδύναμη η οποία όλο και περισσότερο παίζει ενεργό και καθοριστικό ρόλο ακόμη και στις διεθνείς εξελίξεις, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά Κέντρων Στρατηγικών Ερευνών που καλύπτουν όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων και διεθνών προβλημάτων που αφορούν την Τουρκία, τον τουρκικό κόσμο και όχι μόνο.
ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: Η αναβίωση του UCK
Ο αλβανικός εθνικισμός, εκτός από την Ελλάδα, παίζει «παιχνίδια» και με τα Σκόπια, ποντάροντας στους Αλβανούς του κρατιδίου. Άλλωστε και αυτοί αποτελούν, σύμφωνα με τους ακραίους κύκλους της γειτονικής χώρας, αναπόσπαστο τμήμα της Μεγάλης Αλβανίας. Ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται κάθε μέρα τα δικαιώματα, αστικά, πολιτικά, οικονομικά, των Αλβανών των Σκοπίων. Κατηγορούν τους Σκοπιανούς ότι έντεχνα κατόρθωσαν να εμφανίσουν τους Αλβανούς της χώρας ως μια μικρή μειονοτική ομάδα, χωρίς καμία νόμιμη, δημοκρατική οντότητα και χωρίς δικαιώματα.
Τμήμα ειδήσεων defencene.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου