Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Κλείδωσε» η αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Ενδεχόμενο νέας αύξησης το β’ εξάμηνο

Μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «εάν δε γίνουν αυτές οι αυξήσεις, πολύ γρήγορα η ΔΕΗ δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις της και η κερδοφορία της θα βρεθεί σε κίνδυνο».



Παράλληλα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτός από την πρώτη αύξηση για το το πρώτο εξάμηνο ενδέχεται – σύμφωνα με πληροφορίες - να υπάρχει και δεύτερη αύξηση το δεύτερο εξάμηνο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τη ΔΕΗ να περικοπούν και άλλο οι μισθολογικές δαπάνες της επιχείρησης (θα φτάσουν το 2012 το 692 εκατ. ευρώ), να καταργηθεί η έκπτωση του 80% στους πρώην και νυν υπαλλήλους της επιχείρησης και να εξεταστεί εάν μπορεί να μειωθεί υπέρ των καταναλωτών το τέλος της ΕΡΤ που εισπράττεται από τους λογαριασμούς.


Αντιδράσεις για τις αυξήσεις

ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας)
Οι νέες αυξήσεις δίνουν καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία αφενός και αφετέρου θα ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος )
Σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.

ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου)
Ενώ οι περισσότερες μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, την τελευταία διετία, η ΔΕΗ για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, ανακοίνωσε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Δεν είναι δυνατόν αυτή την περίοδο τα σπασμένα της ΔΕΗ να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ναι το 9,2 το αντέχουν οι Έλληνες, το 9,3 τους πέφτει λιγάκι βαρύ, στο 9,5% ντούκου, στο 10% πάσο

    ΑΣΙΧΤΙΡ λαμόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...