Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Συριακή Πολεμική Αεροπορία: Προσπαθώντας να «αναστηθεί»

Σήμερα, παρά το γεγονός πως η Συριακή Αεροπορία παραμένει σε αριθμούς μια από τις μεγαλύτερες αεροπορίες της Μέσης Ανατολής,το πραγματικό της πρόσωπο είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι μπορεί να δείχνει. Είναι μια αεροπορική δύναμη η οποία τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται είτε με μικρότερα είτε με μεγαλύτερα διαλείμματα σε μια συνεχή αντιπαράθεση με το μεγαλύτερό της εχθρό, την Ισραηλινή Αεροπορία.



Στην ιστορία της έχει υποστεί μεγάλες ήττες στον αέρα από το Ισραήλ και παρ’ όλα αυτά στέκεται απέναντι, πάντα έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Στο μέλλον, σε μια Μέση Ανατολή που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και οι εξελίξεις μεταβάλλουν τα πάντα, ίσως κληθεί να παίξει και πάλι ένα σημαντικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση.

H ιστορία της Syrian Arab Air Force (SAAF)

Η Συριακή Αεροπορία δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '40, αφού πρώτα η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Επίσημα, η Συριακή Αεροπορία ιδρύθηκε το 1948 και οι πρώτοι Σύριοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν από τη RAF, αλλά στη συνεχεία απομακρύνθηκε από τους Δυτικούς και στράφηκε σε μια πιο ανεξάρτητη πολιτική, πιο κοντά στους Άραβες της Μέσης Ανατολής. Στον πρώτο Αραβο-ισραηλινό πόλεμο, το 1948, η νεοσύστατη Αεροπορία της Συρίας είχε ελάχιστη συμμετοχή, πραγματοποιώντας μερικούς βομβαρδισμούς σε ισραηλινές θέσεις. Μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Hafez Al Assad, η Συριακή Αεροπορία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού, κυρίως σοβιετικής προέλευσης. Υπό την προεδρία του Assad και έχοντας καλές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, εξοπλίστηκε με σοβιετικά αεροσκάφη, εκπαιδεύτηκε στις σοβιετικές τακτικές εναέριας μάχης από σοβιετικούς εκπαιδευτές, ενώ και η υποδομή της σε αεροδρόμια και κτίρια ενισχύθηκε. Παρ’ όλα αυτά στις πολεμικές συγκρούσεις που επακολούθησαν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κι έτσι υπέστη βαριές απώλειες σε αεροσκάφη και έμψυχο δυναμικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...