Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Άντε να αραιώνουμε..Οι Αλβανοί μας αδειάζουν τη γωνιά σύμφωνα με βρετανικό περιοδικό..

Αφιέρωμα στον επαναπατρισμό πολλών Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα φιλοξενεί το βρετανικό περιοδικό Economist στη διαδικτυακή του έκδοση. Σημειώνει ότι η κρίση στη χώρα μας έχει οδηγήσει πολλούς Αλβανούς στην απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα παιδιά των Αλβανών που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από...
20 χρόνια. Αυτά ως επί το πλείστον ομιλούν την ελληνική γλώσσα, σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν καν την αλβανική.

Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα μας, με την ανεργία να πλήττει τους πάντες- ειδικά τους μετανάστες-, οδηγεί πολλούς Αλβανούς, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στην Ελλάδα, στην απόφαση της επιστροφής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές στην Αλβανία, ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία κατά 7,7%. Εκτιμάται ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί μετανάστευσαν τα τελευταία 20 χρόνια, με περισσότερους από τους μισούς να επιλέγουν ως προορισμό την Ελλάδα.

Πολλές είναι οι πληροφορίες για επαναπατρισμό των Αλβανών, ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές.

Αλβανίδα που ζει στην Ελλάδα, και μίλησε στον Economist, σημείωσε ότι "αρκετοί έχουν ήδη φύγει, πολλοί το προετοιμάζουν και όλοι το συζητούν".

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί αρχικώς δούλεψαν παράνομα στη χώρα μας, ωστόσο τώρα οι περισσότεροι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που τους καθιστούν νόμιμους.

Προσθέτει ότι όσοι Αλβανοί βγαίνουν στην ανεργία χάνουν το νόμιμο δικαίωμα παραμονής, άρα έρχονται αντιμέτωπο με δύο επιλογές: Είτε να επιστρέψουν στη χώρα τους είτε να παραμείνουν στην Ελλάδα ως παράνομοι μετανάστες.

Τα εμβάσματα


Όπως και με τους αριθμούς των μεταναστών, τα εμβάσματα είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία που δείχνουν μία απότομη μείωση.

Συγκεκριμένα, το 2007 οι αλβανοί μετανάστες έστειλαν στη χώρα τους περίπου 950 εκ. ευρώ. Το 2010 το ποσό αυτό μειώθηκε σε 690 εκ. ευρώ. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 ήταν 475 εκ. ευρώ.

Το 2009 τα εμβάσματα από την Ελλάδα είχαν υπολογιστεί ότι συνιστούσαν το 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας.

Η οικονομία της Αλβανίας, σε αντίθεση με της Ελλάδας, δεν έχει μπει σε ύφεση: αναμένεται μάλιστα ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2011

Παράλληλα, πολλοί Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε αλβανικές τράπεζες, φοβούμενοι το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι υπάρχουν Έλληνες που ανοίγουν επιχειρήσεις στην Αλβανία και τοποθετούν ως επικεφαλής αλβανούς μετανάστες που έχουν δουλέψει μαζί τους και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.(εμπιστοσύνη σε Αλβανό...καλό κι αυτό)

Το δημοσίευμα του Economist καταλήγει: "Μέχρι τώρα, οι επιπτώσεις στη μικρή οικονομία της Αλβανίας, που εξαρτάται εν πολλοίς από τις χτυπημένες από την ύφεση Ελλάδα και Ιταλία, ήταν αρνητικές, αλλά όχι καταστροφικές. Ωστόσο, όσο περισσότεροι Αλβανοί επιστρέφουν στη χώρα τους, τόσο περισσότερο θα σπανίζουν οι δουλειές με αξιοπρεπή μισθό".

Πηγή: The Economist


Ώρα καλή στην πρύμνη τους κι αέρας στα πανιά τους,κι ούτε πουλί πετούμενο να μη βρεθεί μπροστά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...