Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία υποδαυλίζει στο Ιράκ εμφύλιο πόλεμο – καταγγελία

Βαριές κατηγορίες εξαπολύει η Βαγδάτη κατά της Άγκυρας, σε μία κάθετη κλιμάκωση των διμερών σχέσεων γεγονός το οποίο προμηνύει μόνο άσχημα για την περιοχή μας. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι δήλωσε με νόημα πως η πολιτική της Τουρκίας αναφορικά με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «απροσδόκητη ανάμειξη» ενδέχεται να..
επιφέρει «καταστροφή» αφού θα προκαλέσει την έκρηξη «εμφυλίου πολέμου», κατάσταση από την οποία δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η ίδια.
«Δεν αναμέναμε το μέγεθος της τουρκικής ανάμειξης στα εσωτερικά του Ιράκ» δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αραβόφωνο τηλεοπτικό σταθμό, και συμπλήρωσε πως «τώρα τελευταία έχουμε παρατηρήσει, με έκπληξη, την ανάμειξη της Τουρκίας με δηλώσεις, σαν το Ιράκ να ελέγχεται και να διοικείται από αυτούς» και υπογράμμισε πως «Δεν είμαστε σε θέση να το επιτρέψουμε άλλο αυτό».

Για να μη κοροϊδευόμαστε όμως, αναφορικά με τα περί «έκπληξης» της Ιρακινής ηγεσίας σε σχέση με την… τουρκική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
Είναι δεδομένο πως η Βαγδάτη «ενοχλήθηκε» σφόδρα για τη κατάσταση μόλις τώρα, ενώ εδώ και χρόνια βλέπει το Βόρειο Ιράκ να μετατρέπεται σε προνομιακό χώρο δράσης και πεδίο μάχης μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας, του Τελ-Αβίβ, του Ιράν, των ΗΠΑ και όχι μόνο, με σκοπό είτε την περεταίρω εμπέδωση της κρατικής οντότητας των Κούρδων είτε της υπονόμευσης αυτών.
Τόσα χρόνια είναι σαφές πως η Βαγδάτη δεν έβλεπε με κακό μάτι την τουρκική ανάμειξη ως εξισορροπητικό παράγοντα στις κουρδικές φιλοδοξίες. Πως λοιπόν φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις και στην ανοιχτή πλέον «κόντρα» Βαγδάτης με την Τουρκία;
Οι δηλώσεις του Νουρί Αλ Μαλίκι έρχονται δύο μόλις ημέρες μετά τις αναφορές-απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Ιρακινής κυβέρνησης σε σχέση με την βία που εκδηλώνεται την τελευταία περίοδο στην πρωτεύουσα και όχι μόνο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε πως οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της Βαγδάτης ουσιαστικά απομακρύνουν την χώρα από την ομάδα των δημοκρατικών χωρών ενώ συνέστησε την αποφυγή ακραίων αντιδράσεων.
Γιατί όμως να εμπλακεί ο Ρ. Τ. Ερντογάν στις εξελίξεις στην Βαγδάτη; Πολύ απλά διότι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από το ιδεολόγημά του και από τον «ρόλο» που προσπαθεί να υποδυθεί στα μάτια των απανταχού Μουσουλμάνων ΣΟΥΝΙΤΩΝ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αντέδρασε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Σουνίτη αντιπροέδρου Ταρίκ Κασέμι τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατική δράση». Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιρακινός πρωθυπουργός προέρχεται από την Σιιτική πλειοψηφία, η οποία και κυνηγήθηκε αγρίως από την Σουνιτική άρχουσα τάξη του Μπααθικού Σανταμικού καθεστώτος. Αυτή τη στιγμή ο Τ. Κασέμι βρίσκεται στον κουρδικό τομέα, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να μην είναι σε θέση να τον συλλάβει.
Στην ουσία ο Σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ κατηγορεί την Τουρκία πως η εμπλοκή της στο εσωτερικό της χώρας προωθεί την έκρηξη θρησκευτικού πολέμου Σιιτών-Σουνιτών, κάτι από το οποίο δεν πρόκειται να μην επηρεάσει και την Τουρκία, μέσω προφανώς της ανάφλεξης και στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Στην εικόνα θα πρέπει να προστεθεί και η κρίσιμη παράμετρος της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, γεγονός το οποίο αναμένεται να ανοίξει την όρεξη διαφόρων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, να επιχειρήσουν και να εφαρμόσουν διαφόρων ειδών σχέδια…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...