Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Θρίλερ με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων .

Την ώρα που όλοι περίμεναν την ανακοίνωση της συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, , νέο φρένο στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έβαλαν οι απαιτήσεις ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμα μικρότερο επιτόλιο στα νέα ομόλογα, ωστυε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ζητούν το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων να μειωυεί στο 3,5% έναντι του 4,2%, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Από τις απαιτήσεις αυτές προέκυψαν νέα ζητήματα, κυρίως νομικής φύσης, αλλά και ουσίας, καθώς με το μικρότερο επιτόκιο οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα χάσουν, όπως υποστηρίζουν, περισσότερο από 70%, κάτι που θεωρούν ταυτόσημο με χρεωκοπία.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε η συμφωνία, αλλά ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα το πρωί της Δευτέρας.

Ποιο σχέδιο ήταν αρχικά στο τραπέζι

Από ελληνικής πλευράς τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τελικό πλαίσιο της πρότασης προβλέπει συμφωνία για haircut 50%, με κυμαινόμενο κουπόνι (επιτόκιο) από 3,5% έως 4,6% και μέσο κουπόνι 4,2%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και σε μια περίοδος χάριτος, περίπου δέκα ετών, σε ότι αφορά τις πληρωμές κεφαλαίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα πρώτα δέκα χρόνια τα νέα ομόλογα θα είναι απλά τοκοφόρα, ενώ τα επόμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώνει το 1/10 του κεφαλαίου συν τους τόκους.

Το θετικό αυτής της συμφωνίας είναι ότι αποφεύγεται στην λήξη του ομολόγου να απαιτηθεί το 100% του ποσού, το οποίο θα επιμερίζεται στα έτη μεταξύ 2022 -2032, οπότε αναμένεται να μπορεί ο προϋπολογισμός να ανταποκριθεί σε αυτές τις πληρωμές.

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι εμπλεκόμενες πλευρές όσον αφορά στον τρόπο απομείωσης της αξίας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους (PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

«Η συμφωνία θα συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...