Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τουρκική φρενίτιδα εξοπλισμών: Και 5 αεροσκάφη υποκλοπών

Ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα αεροσκαφών εναέριας συλλογής πληροφοριών εδάφους AGIG (Air to Ground Intelligence Gathering) πρόκειται να ξεκινήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι την επιχειρησιακή ανάπτυξη για αυτό τον ρόλο των τουρκικής σχεδίασης UAV Anka.
Το πρόγραμμα αφορά την προμήθεια 5 αεροσκαφών Beechcraft King Air 350 τα οποία θα φέρουν εξοπλισμό παρακολούθησης ο οποίος θα περιλαμβάνει διάταξη αισθητήρων IIR και καμερών ημέρας CCTV, αλλά και προηγμένα συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα, εξοπλισμός ο οποίος θα συμπληρώνεται από ραδιόζευξη για τη μετάδοση των δεδομένων αυτών στο έδαφος.


Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει 70 εκατ. $ και θα αφορά 5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, τα οποία θα συντηρεί ιδιωτική εταιρεία και θα τα χειρίζεται προσωπικό (πιλότοι, χειριστές συστημάτων) του τουρκικού Στρατού.

Η παραγγελία έχει το χαρακτήρα του επείγοντος και εκτιμάται πως τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς στην ΝΑ Τουρκία τόσο εναντίον των Κούρδων ανταρτών όσο και προς υποστήριξη των μισθοφόρων που δρουν στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγέλλει 10 συστήματα Anka για το συγκριμένο ρόλο αλλά καθυστερήσεις στο πρόγραμμα έχουν επιβάλλει την ενοικίαση των αεροσκαφών αυτών ως ενδιάμεση λύση. Τα αεροσκάφη που θα ενοικιάσει η Τουρκία εκτιμάται πως θα έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα MC-12 του αμερικανικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...