Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού

O ειδικός απεσταλμένος Kofi Annan επισκέφθηκε χθες καταυλισμούς προσφύγων στην Αντιόχεια. Εκτιμάται ότι 24.288 Σύροι έχουν καταφύγει σε τουρκικό έδαφος
Εξαιρετικής κρισιμότητας για το συριακό ζήτημα θεωρούνται οι επόμενες ώρες, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν χθες ότι...
το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ δεν τήρησε τη δέσμευση για απόσυρση των στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση της Μόσχας, ενώ η Τουρκία προειδοποιούσε πως είναι πλέον ζήτημα χρόνου να λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για την προστασία των νότιων συνόρων της. Ενδεικτική του διπλωματικού αναβρασμού που επικρατεί, μετά την εκπνοή της διορίας του ΟΗΕ για τη μονομερή απόσυρση του συριακού στρατού από τα αστικά κέντρα, είναι η εσπευσμένη επιστροφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από την Κίνα, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, μιλώντας από το Πεκίνο έκανε λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση» των συνόρων της Τουρκίας από τον συριακό στρατό και προανήγγειλε τη λήψη αδιευκρίνιστων μέτρων κατόπιν διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι Σύροι στρατιώτες άνοιξαν προχθές πυρ σε τουρκικό έδαφος τραυματίζοντας πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκους πολίτες.


«Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία όταν τα σύνορά της παραβιάζονται;», διερωτήθηκε ο κ. Ερντογάν, για να απαντήσει ο ίδιος, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει: «Εντέλει, η Τουρκία θα πράξει ό,τι ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο κράτος, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο». Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταγγείλει ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν πισώπλατα γυναικόπαιδα» και αμφισβήτησε πως ο πρόεδρος Ασαντ είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν για την κατάπαυση του πυρός. Την ίδια στιγμή, ο κ. Νταβούτογλου επέστρεφε εσπευσμένα στην Αγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν. Ο τελευταίος βρισκόταν χθες το πρωί στην Αντιόχεια για να επισκεφθεί τους καταυλισμούς των προσφύγων από τη Συρία. Κατά τον κ. Ανάν, μάλιστα, το καθεστώς Ασαντ «δεν έστειλε καμία ένδειξη ότι προσβλέπει στην ειρήνη».


Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε για πρώτη φορά το καθεστώς Ασαντ, δηλώνοντας ότι «η Συρία όφειλε να έχει κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να υλοποιήσει τα απαιτούμενα από το σχέδιο Ανάν». Η τοποθέτηση του κ. Λαβρόφ, μάλιστα, έγινε ενώπιον του Σύρου ομολόγου του, Ουαλίντ Μουαλέμ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο κ. Ουαλέμ, πάντως, ισχυρίστηκε λίγο αργότερα ότι ο συριακός στρατός έχει ήδη αποσυρθεί από τη Χομς. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών έθεσε, επίσης, ζήτημα παροχής εγγυήσεων από πλευράς του ίδιου του κ. Ανάν ότι οι αντάρτες θα τιμήσουν τη συμφωνία για την εκεχειρία. Σημειώνεται πως την Κυριακή το καθεστώς Ασαντ είχε θέσει ζήτημα έγγραφων δεσμεύσεων από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι θα παραδώσουν τον οπλισμό τους. Το σχέδιο Ανάν για τη Συρία προέβλεπε τη μονομερή απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τα αστικά κέντρα μέχρι χθες στις 6 το πρωί και την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας από αύριο.


Τους ισχυρισμούς, τέλος, του κ. Ουαλέμ ότι ο συριακός στρατός έχει αποσυρθεί από τη Χομς και άλλες πόλεις απέρριψαν χθες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέχρι χθες το απόγευμα το συριακό πυροβολικό έβαλλε κατά της συνοικίας Χαλντίγια της Χομς, όπου περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν, ενώ αναφορές για επιδρομές και μαζικές συλλήψεις αντικαθεστωτικών υπήρχαν τόσο από τη Χάμα όσο και από την Ιντλίμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...