Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Εκτοξεύθηκε ο βορειοκορεατικός πύραυλος - Μετακινήσεις πυροβολικού και αγωνία

(Ανανέωση 02.54): Εκτοξεύθηκε στις 07.39 π.μ. τοπική ώρα ο πύραυλος της Βορείου Κορέας, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι Αμερικανοί η εκτόξευση δεν ήταν επιτυχημένη, δεν κατάφερε ο πύραυλος να βγει έξω από την ατμόσφαιρα και προφανώς δεν κατάφερε να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο που μετέφερε.



Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση ο πύραυλος παρουσίασε δυσλειτουργία ενώ κατευθυνόταν προς τις Φιλιππίνες κια τελικά κατέληξε κάπου στο νότια κινεζική θάλασσα. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν θέσει σε συναγερμό της ένοπλες δυνάμεις τους γιατί έχουν την πληροφορία ότι η Πιονγκ Γιανγκ σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε πυρηνική δοκιμή.

Οι ΗΠΑ συγκάλεσαν εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα Παρασκευή.

----------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τη διαδικασία πλήρωσης των δεξαμενών καυσίμων του πυραύλου μακρού βεληνεκούς και πλέον το βλήμα (γιατί περί διηπειρωτικού βλήματος πρόκειται, άσχετα με το τι λένε οι Βορειοκορεάτες) μπορεί να εκτοξευθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο πύραυλος έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει πορεία νοτιο-ανατολική προς την περιοχή των Φιλιππίνων.

Η Μανίλα είχε δώσει οδηγίες στα παραπλέοντα σκάφη στην ευρύτερη περιοχή νοτιο-ανατολικά της νήσου Λουζόν να αλλάξουν πορεία και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Από τη πλευρά του το Τόκιο, αναφέρει πως το αντιβαλλιστικό δίκτυο που διαθέτει θα καταρρίψει κάθε τι το οποίο θα κινηθεί προς το έδαφος της Ιαπωνίας.

Επιπροσθέτως, ολόκληρη η κυβέρνηση έχει τεθεί σε ετοιμότητα «δια παν ενδεχόμενο» όπως επισημαίνεται και τα καταδρομικά με τον αντιβαλλιστικό συνδυασμό σύστημα ΑEGIS/SM-3 έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κορεατικής χερσονήσου και Ιαπωνίας.

Οι αεροπορικές εταιρίες από την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες έχουν κάνει αλλαγές στα δρομολόγιά τους, με στόχο να αποφύγουν κινδύνους είτε με τον βορειοκορεατικό πύραυλο, είτε με τα αντιβαλλιστικά βλήματα που θα προσπαθούσαν να τον καταρρίψουν. Υπενθυμίζεται πως η ημερομηνία εκτόξευσης κατά τη Βόρεια Κορέα έχει προσδιοριστεί μεταξύ της 12ης – δηλαδή σήμερα – και 16ης Απριλίου.


Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η Βόρεια Κορέα έθεσε σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της και μετέφερα πυροβολαρχίες σε οχυρωμένες θέσεις περίπου 10 χλμ. από την μεθόριο με τη Νότιο Κορέα. Η ικανότητα βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Σεούλ, στέλνει ρίγη στην Δύση και στις φιλοδυτικές ασιατικές χώρες της περιοχής. Η Βόρεια Κορέα είναι για άλλη μια φορά ιδιαίτερα σαφής: Αν καταρριφθεί ο πύραυλός της, θα κτυπήσει με όλες της τις δυνάμες τη Νότιο Κορέα...

Tην ίδια στιγμή που υσμβαίνουν όλα αυτά είχαμε ένα επεισόδιο φαινομενικά άσχετο, πρακτικά με μεγάλο ενδιαφέρον και απόλυτα σχετιζόμενο: Για πρώτη φορά δύο κινεζικά πολεμικά σκάφη είχαν "θερμό" επεισόδιο με σκάφος του Ναυτικού των Φιλιππίνων σε μία διαφιλονικούμενη περιοχή στην Θάλασσα της Νοτίου Κίνας. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μανίλα προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς αλλήλους αναφορικά με το επεισόδιο το οποίο εκτυλίχθηκε σε μία περιοχή 120 ναυτικά μίλια δυτικά της νήσου Λουζόν.

Το όλο επεισόδιο ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν ένα πολεμικό σκάφος των Φιλιππίνων προσπάθησε να απομακρύνει τουλάχιστον οχτώ κινεζικά αλιευτικά από τη περιοχή με δικαιολογία την παράνομη αλιεία σε περιοχή ελεγχόμενη από τη Μανίλα.

Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν δύο κινεζικά πολεμικά σκάφη και η ένταση συνεχίσθηκε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις Φιλιππίνες η περιοχή στην οποία εκτυλίσσεται η κρίση βρίσκεται μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η περιοχή αποκαλείται από τις Φιλιππίνες Πανατάγκ Σόαλ ενώ η Κίνα την αναφέρει ως Νήσο Χουάνγκιαν και υπογραμμίζει πως αποτελεί ένα παραδοσιακό σημείο στο οποίο οι Κινέζοι ψαρεύουν στο οποίο η Κίνα διαθέτει ιστορικούς και νομικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Το ενδιαφέρον σημείο έχει να κάνει πως είναι πρώτη φορά που έχουμε την εμπλοκή κινεζικών πολεμικών στην συγκεκριμένη περιοχή. Για τους Κινέζους το επεισόδιο θεωρείται "πολύ σοβαρό" αφού ισχυρίζονται ότι το σκάφος των Φιλιππίνων έκλεισε την είσοδο στην ατόλη και δεν επέτρεψε στα αλιευτικά να εισέλθουν σε αυτή, αποβίβασε στρατιώτες σε αυτά και «απείλησε» τους Κινέζους ψαράδες.

Κάπως έτσι εξηγείται και η απροθυμία της Κίνας να παρέμβει και να εμποδίσει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου που θα έχει κατεύθυνση την θάλασσα των Φιλιππίνων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...