Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πόσες θέσεις ανοίγουν από το φυσικό αέριο;

Περί τις 4.000 είναι μόνο τα άτομα που θα εργαστούν στον τερματικό σταθμό, χωρίς να υπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες θέσεις, όπως δείχνει ο σχεδιασμός εκ των προτέρων που κάνει η Κύπρος, προκειμένου να καθορίσει τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας στα πλαίσια της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Προφανώς και η ύπαρξη σχεδιασμού είναι άκρως σημαντική και καλό θα ήταν να μαθαίνουμε από τις κοντινές αυτές εμπειρίες.


Βέβαια για την Ελλάδα όλα αυτά αργούν λίγο ακόμα. Μένει να κλείσει το θέμα με την ΑΟΖ, χωρίς ύπαρξη κρίσεων και δήθεν γκρίζων ζωνών, να κλείσουν οι συμφωνίες, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άντλησης, να πωληθεί και να εισρεύσουν κάποια στιγμή τα πολυπόθητα κεφάλαια. Θα είναι οπωσδήποτε σημαντικότατη τόνωση για την οικονομία μας και για την ανάπτυξή μας, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουμε. Όσο για το ζήτημα της έναντι λήψης του μεριδίου μας, δηλαδή να δώσει η Ελλάδα τα δικαιώματα τώρα στις διάφορες εταιρείες και να πάρει τα λεφτά τώρα για να αποπληρώσει το χρέος, αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος ή της ιδέας.

Η άλλη πλευρά που δε λέγεται είναι ότι, σε τέτοιου είδους συμφωνίες, ουσιαστικά ζητάμε από κάποια εταιρεία να αδειάσει τα ταμεία της ή να πάρει μεγαλύτερο δάνειο, ώστε να μας δώσει τώρα τα χρήματα. Προφανώς, όμως, οι συμφωνίες αυτές είναι συμφωνίες συμφερόντων, οπότε το ποσοστό της τιμής ανά βαρέλι που θα αντιστοιχεί στην Ελλάδα, θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που θα πάρουμε σε φυσιολογικό βάθος χρόνου. Γιατί πολύ απλά, οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να κάνουν εξισορρόπηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου, σε βάθος χρόνου. Κι επιπλέον, θα πρόκειται επί της ουσίας για δανεισμό με πολύ υψηλό ρίσκο.

Οπότε, οι εξαγγελίες που κάνουν διάφοροι εκπρόσωποι των κομμάτων, για τα έσοδα που μπορούμε να έχουμε από τους υδρογονάνθρακες σήμερα, είναι πολιτική σπέκουλα από τα μπαλκόνια… σε προεκλογική περίοδο που οι Έλληνες ζητούν σεβασμό στη νοημοσύνη, σοβαρές λύσεις και όχι λαϊκισμούς. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται τα λεφτά… χθες και θα χρειαστεί πολλά ακόμα κυριολεκτικά αύριο. Μέχρι τότε, όσο θα προχωράνε τα περί υδρογονανθράκων, καλό είναι το πολιτικό και συνδικαλιστικό σύστημα να καθαρθούν για τις επενδύσεις που έφυγαν ή διώχθηκαν και για αυτές που πρέπει να έρθουν κι ακόμα δεν έχουν έρθει.






Το άρθρο που ακολουθεί και που αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το φυσικό αέριο στην Κύπρο, προέρχεται από τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma Live.



Πυξίδα στο Φυσικό Αέριο στρέφει η ΑνΑΔ

Οδικό χάρτη για τις ανάγκες επαγγελμάτων, που θα χρειαστούν στην αξιοποίηση φυσικού αερίου, ετοιμάζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Μόνο για το τερματικό, θα δημιουργηθούν 4,000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε χαρτογράφηση των επαγγελματικών αναγκών, οι οποίες θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, προχωρεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει μελέτη, η οποία ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου.

Η Πρόεδρος του ΔΣ ΑνΑΔ Νίκη Ματθαίου ανέφερε ότι “Σκοπός της μελέτης είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και ο εντοπισμός των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων σε τομείς και επαγγέλματα, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του φυσικού αερίου.”

Στο μεταξύ, με επιτυχία τρέχει το σχέδιο πρόληψης και καταστολής της ανεργίας της Αρχής. Το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2009, απευθύνεται σε άνεργους και οικονομικά αδρανείς.

Η Υπουγός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι «Για να διαφανεί το εύρος και η συμβολή του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης – Σχεδίου Δράσης, επισημαίνω ότι από τη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2011, συμμετείχαν στις δράσεις, που περιλαμβάνει 27,000 άτομα με υπολογιζόμενη δαπάνη 40,6 εκ. ευρώ».

Εξάλλου, από τα σχέδια κατάρτισης της Αρχής, επωφελήθηκαν το 2011 60,133 άτομα με συμμετοχές σε 7,398 προγράμματα συνολικής δαπάνης 25,6 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...