Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ρωσικές διπλωματικές ντρίμπλες προς ΕΕ για το Ιράν

 Η Ρωσία συνεχίζει τις πιέσεις προς την ΕΕ, ώστε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό αργό πετρέλαιο θα καταλήξει να πλήττει τις ίδιες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου παρότι πολλές χώρες της ΕΕ εξαρτώνται από αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Κάποιος μπορεί να πει, φυσικά, ότι η έλλειψη αυτή θα καλυφθεί, αλλά κάποια διυλιστήρια είναι εξοπλισμένα ειδικά για το ιρανικό πετρέλαιο και η εκ νέου ρύθμισή τους θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις τις οποίες η ΕΕ δύσκολα αντέχει να κάνει τώρα» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Η Ρωσία έχει υποστηρίξει τέσσερις γύρους κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς δυτικά κράτη εκφράζουν φόβους ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου παρότι η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.


Την Παρασκευή ο Λαβρόφ επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από τον ΟΗΕ και ενεργειών από μεμονωμένα κράτη ή συμμαχίες, όπως η επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την ΕΕ η οποία τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο. Η Ρωσία καλεί να υπάρξει μια «βήμα προς βήμα» επίλυση της διένεξης. Στο Ιράν πρέπει να παρουσιαστεί «ένας απτός και ρεαλιστικός οδικός χάρτης, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της δράσης και της αντίδρασης» σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Επανέλαβε την πρόταση της Ρωσίας ότι σαν ένα πρώτο βήμα, το Ιράν θα μπορούσε να παγώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης που διαθέτει για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο σημερινό επίπεδο και να δεχθεί ορισμένους σαφείς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, με αντάλλαγμα η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Η ιδέα είναι ότι «εάν το Ιράν αρχίσει βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) -όπως να μην αυξήσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης- ως αντίδραση, ορισμένες κυρώσεις μπορεί επίσης να παγώσουν και να μην επεκταθούν» πρότεινε ο Λαβρόφ. Εν συνεχεία, εάν το Ιράν μειώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης, ορισμένων κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν και «ο εμπλουτισμός ουρανίου θα μπορούσε να ανασταλεί για την περίοδο των διαπραγματεύσεων» από το Ιράν ώστε να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σχετικά με τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος, συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Και κατόπιν το πάγωμα του εμπλουτισμού θα μπορούσε να αρθεί» και το Ιράν θα μπορούσε να παράγει πυρηνικό καύσιμο για ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα υπό τον έλεγχο της IAEA, εξήγησε. Η Μόσχα λέει ότι η πρότασή της συζητήθηκε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, αυτό το μήνα. Ιρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την πρόταση, πάντως διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το εμπάργκο δεν αποτελεί νέο μέτρο σε βάρος της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...