Κυριακή 29 Απριλίου 2012

«Τελειώνει» από τον ΟΔΔΗΧ το «παιδί της Goldman Sachs» Π. Χριστοδούλου!

Μας τελειώνει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, οκτώ μήνες προτού λήξει το συμβόλαιό του.

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας παλαιότερα, με ιδιαίτερη επίδοση στις δημόσιες σχέσεις, «εκδιώχθηκε» όταν...
ανέλαβε ο σημερινός διοικητής Απόστολος Ταμβακάκης, και βρήκε στέγη στον ΟΔΔΗΧ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πάντως από τότε που πάτησε το πόδι εκεί, η Ελλάδα πήρε διαζύγιο από τις αγορές.

Πριν από την Εθνική εργάζονταν στην Goldman Sachs, που έκανε το περιβόητο swap επί Σημίτη, το οποίο ξεκίνησε από 2,5 δισ. ευρώ, για να φτάσει τελικά στα 18 δισ. το κόστος για την Ελλάδα.

Οταν πρωτοανέλαβε τη θέση του, ο Π. Χριστοδούλου έκανε διαρκώς δηλώσεις και έδινε συνεντεύξεις στα ξένα ΜΜΕ. Σύντομα κατάλαβε ότι αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούσαν, και ξαφνικά βουβάθηκε τελείως. Πρόσφατα ο ίδιος είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, στην υπόθεση με το έλλειμμα του 2009. Αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τεχνηέντως το φούσκωσαν, αλλά την επόμενη ημέρα τα πήρε όλα πίσω.

Ο Π. Χριστοδούλου θεωρείται «παιδί» του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, με τη «Le Monde» να τον χαρακτηρίζει σε σχετικό δημοσίευμα της πέρυσι εξαιρετικά χρήσιμο για την Goldman Sachs. Πληροφορίες περί πιθανής επιστροφής του στον ίδιο επενδυτικό οίκο δεν επιβεβαιώνονται.

Τον περασμένο Νοέμβριο η «Le Monde» σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κυβερνηση Sachs» ανέφερε ότι η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της.

Στη λίστα εκείνη των «συνεργατών» της Goldman Sachs εμφανιζόταν και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Le Monde» συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από την Goldman Sachs.

Δίπλα του εμφανιζόταν και ο διαχειριστής του δημόσιου χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.


Στέλιος Κράλογλου/δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...