Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τέλος σήμερα οι παλιές συμβάσεις – Αυτόματη μείωση 10-15% στους μισθούς

Οι συμβάσεις που είχαν λήξει ως 14 Φεβρουαρίου παύουν πλέον να ισχύουν καθώς λήγει και η λεγόμενη μετανέργεια.

Με τη λήξη της μετενέργειας παύουν να ισχύουν κλαδικές συμβάσεις και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα.


Τα μόνα επιδόματα που μένουν, αν προβλέπονται, είναι τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%. Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.

Όλα αυτά με το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών να αποφεύγουν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων και καθημερινά στην αγορά να εμφανίζονται χιλιάδες νέες ατομικές συμβάσεις που περιορίζουν κατά πολύ τα δικαιώματα των εργαζόμενων.


Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...