Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Μυστικές συζητήσεις το 2010 με τον Γιώργο για επιστροφή στη δραχμή

Mέχρι και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συζητούσε ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου! Η αποκάλυψη-βόμβα ήρθε από τον σύμβουλό του, έναν εκ των «σοφών» που είχε προσκαλέσει ο ίδιος για να τον «συνδράμουν» στο έργο του, τον καθηγητή Ρίτσαρντ Πάρκερ. Ο τελευταίος παραδέχθηκε (SkyNews) ότι «ειλικρινά, τα συζητήσαμε όλα, όλες οι επιλογές ήταν πάνω στο τραπέζι».
Υποστήριξε μάλιστα ότι υπήρξαν οικονομολόγοι που υπερτόνισαν τα «οφέλη» της επιστροφής στη δραχμή, αφού μία υποτίμησή της θα έκανε πιο «ελκυστικές» τις εξαγωγές της σε υπερατλαντικές αγορές. Επισήμανε πάντως ότι οι δύο βασικοί οικονομικοί κλάδοι της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, δεν θα ανταποκρίνονταν όπως θα περίμενε κανείς στην υποτίμηση. Εκλήθησαν, συνέχισε, ως και Αργεντινοί οικονομολόγοι, για να καταλήξει η τότε κυβέρνηση ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελούσε τη χώρα...



Το γεγονός παραδέχτηκε με ανακοίνωση του γραφείου του ο Γ. Παπανδρέου. Κάνοντας λόγο για «ερμηνεία κατά το δοκούν» των δηλώσεων Πάρκερ, αναφέρεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση, επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξέτασε, ως όφειλε, και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ», ακόμα όμως και εκείνο της χρεοκοπίας της χώρας (!).



Η ανακοίνωση άλλωστε παραπέμπει με θράσος σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011. Εκεί, ο κ. Παπανδρέου είχε αναφερθεί στις τρεις «μοναδικές, πραγματικές επιλογές» που είχε παρουσιάσει σε συνεργάτες του, οικονομολόγους και υπουργούς, λίγο πριν ζητήσει τη στήριξη του μηχανισμού, γράφοντάς τις μάλιστα στον ...πίνακα. «Πρώτη επιλογή, η χρεοκοπία. Δηλώνουμε δηλαδή στάση πληρωμών. Δεύτερη επιλογή, φεύγουμε από το ευρώ και δηλώνουμε και εδώ στάση πληρωμών, διότι δεν θα μπορούσαμε ούτε να σκεφθούμε να πληρώσουμε σε δραχμές το χρέος μας, που είναι σε ευρώ. Τρίτη επιλογή, ζητάμε βοήθεια από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό που δημιουργήσαμε και διαπραγματευόμαστε έναν δύσκολο, αλλά οργανωμένο δρόμο μπροστά στην κρίση» είχε πει τότε, σημειώνοντας την επιλογή της τρίτης εναλλακτικής από το υπουργικό συμβούλιο και την αίτηση για βοήθεια στον Μηχανισμό Στήριξης την 23η Απριλίου 2010. Μιλώντας δε για «καταστροφικές συνέπειες», αν επιλεγόταν κάτι άλλο, εμφάνιζε ως επιτυχία του τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί κατευθείαν στο ΔΝΤ χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη και τάχα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να μείνει στο ευρώ.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...