Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αλβανοί αντάρτες ηγέτες προειδοποιούν

Διοικητές της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Απελευθερωτικός στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB) στο Κοσσυφοπέδιο το 2000. [Reuters]
Αλβανοί πρώην μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι θα αναλάβουν ξανά δράση αν συνεχιστούν οι συλλήψεις Αλβανών στην περιοχή, προκαλώντας εικασίες ότι μπορεί να δράσουν ως αντίποινα για τις συλλήψεις.
Οκτώ Αλβανοί συνελήφθησαν στη Σερβία στις 4 Μαΐου για εγκλήματα πολέμου καθώς και παράνομη κατοχή όπλων, παράλληλα με άλλους 20 στην πΓΔΜ σε σχέση με τη δολοφονία πέντε αμάχων πολιτών της πΓΔΜ κοντά στα Σκόπια, τον Απρίλιο.


"Δύο χέρια για ένα κεφάλι, λέμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή", δήλωσε στους SETimes ο Ιονούζ Μουσλίου, πρώην πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB).

Ο Μουσλίου είπε πως είναι προτιμότερη η επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, αλλά δεν υπάρχει η σχετική θέληση στο Βελιγράδι. "[Το Βελιγράδι] παραμένει ίδιο και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα με τη χρήση βίας".

Αλβανοί ηγέτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο, λένε πως η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι οι ενέργειες της αστυνομίας θα συνεχιστούν.

"Η τελευταία σύλληψη ήταν ένα μήνυμα από τη σερβική κυβέρνηση ότι κάθε Αλβανός στην κοιλάδα του Πρέσεβο είναι ένας πιθανός τρομοκράτης και ενδέχεται να τον συλλάβουν", δήλωσε στους SETimes ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Σαίπ Καμπέρι.

Ο Καμπέρι δήλωσε ότι ο στόχος της Σερβίας είναι να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, να σπείρει το φόβο κάνοντας τους Αλβανούς να μεταναστεύσουν και έτσι να προκαλέσει δημογραφικές αλλαγές.
Αλλά ο Βλάντιμιρ Βούξεβιτς, επικεφαλής της δίωξης εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας, εξήγησε ότι οι αρχές έχουν ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 2001 εναντίον πολιτών στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

"Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας διαρκούς έρευνας", είπε ο Βούξεβιτς.
Στην πΓΔΜ, ο Ξεζαίρ "Διοικητής Χότζα" Σακίρι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) -- ένα παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου -- είπε ότι οι πρώην διοικητές της οργάνωσης συναντήθηκαν για να εξετάσουν εκ νέου κινητοποίηση των στρατευμάτων, "σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις".

Αναλυτές από την πΓΔΜ είπαν ότι οι δύο συλλήψεις δεν πρέπει να συνδεθούν, και πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα δείξει πως υπάρχει μια ατζέντα για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και από τις δύο χώρες.

"Το πρόβλημα που τροφοδοτεί την κατάσταση είναι το ακαθόριστο καθεστώς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Φαίνεται ότι υπάρχουν προσπάθειες διατήρησης του ελέγχου του Κοσσυφοπεδίου με την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ακούμε ηχηρότερες εκκλήσεις για μια Μεγάλη Αλβανία ή Μεγαλύτερο Κοσσυφοπέδιο από εξτρεμιστικές ομάδες", δήλωσε στους SETimes ο Πάβλε Τραϊάνοφ, πρώην υπουργός εσωτερικών.

Ο Τραϊάνοφ πρόσθεσε ότι η πΓΔΜ δείχνει ότι έχει την δυνατότητα από πλευράς πολιτικής και ασφάλειας να διατηρήσει τη σταθερότητα, αλλά πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι πρώην Αλβανοί αντάρτες θα αναλάβουν δράση στις δύο χώρες εξαιτίας μόνο των πιο πρόσφατων γεγονότων, σύμφωνα με τη Βαλμπόνα Ζενέλι, καθηγήτρια εθνικής ασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας George C. Marshall στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν.

"Είναι αλήθεια πως αυτά τα είδη των εκδηλώσεων κινδύνου τροφοδοτούν την κατάσταση. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και βλάπτει την ανάγκη για μια κανονική σχέση μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τη συνέχιση των τεχνικών συνομιλιών και, ακόμη πιο σημαντικό, την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί", δήλωσε στους SETimes η Ζενέλι.

Η Ζενέλι είπε ότι οι Αλβανοί στην πΓΔΜ θα πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας και ότι οι πολιτικές τους δομές ενήργησαν με σύνεση καταδικάζοντας τους φόνους των πέντε πολιτών, καθώς και με τη δέσμευσή τους για προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως
εθνικότητας.

"Έχουν συμβάλει και θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες της πΓΔΜ, για την ευημερία της χώρας και την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς", είπε η Ζενέλι.

Η κακή οικονομική κατάσταση και το υψηλό επίπεδο του οργανωμένου εγκλήματος επιδεινώνουν την αστάθεια που έχει εθνοτική βάση, υποστηρίζει ο Μάρκο Μιλόσεβιτς, ερευνητής για το Κέντρο του Βελιγραδίου για την Πολιτική Ασφάλεια.

"Διάφορες εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν αυτό το κενό [ασφαλείας] για τα δικά τους συμφέροντα και το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τις περισσότερες από αυτές τις ομάδες -- Αλβανοί από την πΓΔΜ και τη Σερβία, μαζί με Σέρβους εγκληματίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε στους SETimes ο Μιλόσεβιτς.

Η επιβολή προληπτικών μέτρων από τη διεθνή κοινότητα -- τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ -- και την περιφερειακή συνεργασία, τόσο για την επίλυση παλιών προβλημάτων όσο και για την αντιμετώπιση του μέλλοντος, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, δήλωσε η Ζενέλι.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...