Δεκατέσσερις ημέρες μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ ως νέου προέδρου της Γαλλίας, όσοι προσδοκούσαν ότι η κατάσταση για την Ελλάδα θα βελτιωθεί αυτομάτως, μάλλον πρέπει να έχουν αλλάξει γνώμη...
Πέρα από τη δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για την Ελλάδα και...
κυρίως να έχει κινηθεί νωρίτερα, το μήνυμα που εκπέμπεται με απόλυτη καθαρότητα από τη νέα γαλλική κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Από το Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ των ΗΠΑ ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στις αναπτυξιακές πολιτικές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ζήτησε όμως τήρηση των συμφωνηθέντων.
"Pacta sunt servanta", δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται είπε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην κεντρική ομιλία που έκανε την Παρασκευή στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Τα λεγόμενα του κ. Σουλτς έχουν ειδικό ενδιαφέρον: ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια τηρούσε διακριτή στάση από την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Χθες έδειξε ότι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι σε όσα ζητούν από την Ελλάδα.
"Καμία χώρα στη Ευρώπη δεν θα συμφωνήσει στην χρηματοδότηση των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις σας και αυτά που έχουν συμφωνηθεί", τόνισε ο κ. Σουλτς προσγειώνοντας τους υπεραισιόδοξους που θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα.
"Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα θα αλλάξουν από αύριο. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Αν το έκανα θα έλεγα ψέματα. Η πρώτη σκληρή αλήθεια είναι πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες. Δρόμος οδυνηρός. Οι καρποί των μεταρρυθμίσεων θα γίνουν αντιληπτές μετά από χρόνια. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Σκληρές αλήθειες που ισχύουν είτε η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη είτε όχι", επισήμανε ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Σουλτς απάντησε και σε εκείνη την μερίδα των πολιτών που πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν τα πράγματα επιδεινωθούν από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, διερωτώνται πολλοί. Αν εγκαταλείψετε τώρα την προσπάθεια, δεν θα δοθεί η επόμενη δόση, δεν θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, θα κλείσουν σχολεία", υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός για να προειδοποιήσει: "Η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι η αρχή της φρίκης, θα πληγούν περισσότερο αυτοί που ήδη πλήττονται...".
Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο κ. Σουλτς σε όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. "Αυτοί που λένε ότι δεν αποδέχονται το Μνημόνιο αλλά ταυτόχρονα θέλουν το ευρώ, τρέφουν φρούδες ελπίδες" τόνισε και απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες ότι η συνέπεια θα είναι μία: "η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη".
Οι τοποθετήσεις των Γάλλων και κυρίως των Γερμανών σοσιαλιστών αποτελούν "ράπισμα" για τους ισχυρισμούς στελεχών του Συνασπισμού ότι ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν αλλαγή του μνημονίου δεν μπορούν να "σπρώξουν" την Ελλάδα εκτός ευρώ. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες που θα αναλάβουν την εξουσία στην Γερμανία αν η κυρία Μέρκελ χάσει τις εκλογές του 2013 ξεκαθαρίζουν ότι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. Ομοίως και οι Γάλλοι σοσιαλιστές που μπορεί να επιδιώκουν βελτίωση του μείγματος της ασκούμενης πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά αξιώνουν από την Ελλάδα να δεσμευθεί ότι προηγουμένως θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Και είναι πράγματι απορίας άξιο με ποιες συμμμαχίες θεωρούν ορισμένοι ότι θα ακυρώσουν το μνημόνιο από την στιγμή που τόσο τα λαϊκά δεξιά κόμματα που σήμερα έχουν την πλειοψηφία στην Ευρώπη, όσο και τα σοσιαλιστικά που ενδέχεται να ανέβουν στην εξουσία θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή και τήρηση των δεσμεύσεων...
Με καθαρότητα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, τόσο η νέα γαλλική κυβέρνηση όσο και η Γερμανία, διέλυσαν τυχόν αυταπάτες ότι η Ευρώπη θα δεχθεί να ανατραπούν οι προβλέψεις των συμφωνιών για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου