Συζητήσεις προτάσεις και διλήμματα αναφύονται μετά την Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, για την ωφέλεια ή όχι, της χώρας από την Ενδιάμεση Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα το 1995.
Ο πρώην υπουργός Σλόμπονταν Τσάτσουλε δεν έχει καμία αμφιβολία:
«Θα χάσουμε πολλά αν παραιτηθούμε από την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία δεν είναι μόνο το όνομα της χώρας αλλά ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και αυτές τίθενται υπό τη διεθνή εποπτεία. Υπάρχει η εγγύηση των συνόρων μας, οι οικονομικές σχέσεις, η ύπαρξη Γραφείων Συνδέσμων.
Οποιαδήποτε αλλαγή, είτε από εμάς, είτε από την Ελλάδα θα βλάψει τους πολίτες και αποτελεί πολιτική αυτοκτονία», δήλωσε.
«Θα επηρεαστούν ριζικά όλες οι σχέσεις, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επενδύσεις. Είναι σωστότερο να κοιτάξουμε να την ανανεώσουμε και όχι να την καταργήσουμε», είπε ο Τσάτσουλε.
Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται ο πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι που μετά το Σικάγο: «Δεν υπάρχει τίποτε να χάσουμε αν εγκαταλείψουμε την ενδιάμεση συμφωνία» θα τονίσει και θα επισημάνει ότι «η Ελλάδα δεν σέβεται την υποχρέωση που προκύπτει από αυτήν να ενταχθούμε στους διεθνείς οργανισμούς ως BJRM/πΓΔΜ».
Θα προσθέσει, επίσης, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι περισσότερο υπέρ των ελληνικών θέσεων παρά των θέσεων των Σκοπίων.
« Η Ελλάδα είχε προβάλει ένα αίτημα για αποχώρηση από την Ενδιάμεση Συμφωνία αλλά ήταν καθαρά μια ελληνική μπλόφα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν για αυτήν μια αυτοκτονία», είπε ο Νικόφσκι.
Ο Βλάντο Βουτσκόφσκι θα επισημάνει ότι «χωρίς την ενδιάμεση συμφωνία δεν θα έχουμε το ατού της ετυμηγορίας της Χάγης. Αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημά μας, η Χάγη. Αν καταργηθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία θα είναι απόφαση μοιραία για εμάς».
Ο Βουτσκόφσκι πρόσθεσε ότι με ή χωρίς την Ενδιάμεση Συμφωνία, η χώρα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα στρατηγική και να τεθεί σε κίνηση «γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Ενδιάμεση Συμφωνία μας δίνεται η δυνατότητα μια μάχης», τόνισε.
Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής, εξάλλου, της αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις και επομένως και από την ενδιάμεση συμφωνία είναι η Σλαβική Διασπορά, η οποία κατά τη σύνοδο κορυφής του Σικάγου είχε την πολυτέλεια να απονείμει το βραβείο «Γκότσε Ντέλτσεφ» στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δίνοντας το μήνυμα ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, ακόμη και ενάντια στη λογική για την επίτευξη του εθνικού στόχου, επισημαίνει η σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου