Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το ανθελληνικό SPIEGEL στην υπηρεσία του σημαδεμένου Σοΐμπλε...

«Σεπτέμβριος, το τελευταίο βράδυ στην Αθήνα τόσο άδειο/τον ρώτησα, πότε θα 'ρθεις;/ απάντησε, ίσως ποτέ ξανά Αντίο Ακρόπολη, πρέπει να πηγαίνω/ Τα άσπρα τριαντάφυλλα φυλλορρόησαν/Τι συνέβη;/ Ηθελα τόσο πολύ να μείνω».
Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το δεκασέλιδο (!) αφιέρωμα του Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό ανέτρεξε στο «Αντίο Ακρόπολη», μεγάλο σουξέ της Μιρέιγ Ματιέ στη Γερμανία της δεκαετίας του '70, για να περιγράψει έναν αποχαιρετισμό που θεωρεί αναπόφευκτο...

Tο «Αkropolis adieu» στο εξώφυλλο του «Σπίγκελ» εικονογραφείται από έναν κίονα των ερειπίων της Ακρόπολης πάνω στον οποίο έχει θρυμματιστεί ένα νόμισμα του ευρώ. «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ», γράφει στον υπότιτλο. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης που βλέπουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει μέρος της βοήθειας από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους προκειμένου να απαλυνθούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου. Η χώρα θα παίρνει τη βοήθεια που προορίζεται για προβληματικές χώρες της ΕΕ με δικό τους νόμισμα.

Το Spiegel επικαλείται σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το προσωρινό ταμείο EFSF θα σταματήσει να καταβάλλει στην Ελλάδα εκείνα τα ποσά που διοχετεύονται κατευθείαν στον προϋπολογισμό της. Αντίθετα θα συνεχίσουν να δίνονται τα ποσά που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ με τα μέτρα στήριξης που είχε πάρει μέχρι τώρα. Ετσι η ΕΚΤ δεν θα έχει απώλειες που θα επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη.

Οταν θα σταματήσει η βοήθεια προς την Ελλάδα από τα ταμεία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Εάν παραμείνει μέλος της ΕΕ, θα δικαιούται βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και οι άλλες χώρες που έχουν εθνικό νόμισμα.

Το δημοσίευμα του Spiegel καταγράφει εντεινόμενη δυσφορία στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Ο υπουργός Οικονομίας Φιλιπ Ρέσλερ (FDP) επιμένει σε σκληρή γραμμή τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει ούτε χαλάρωση ούτε παράκαμψη του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

Το "έγκυρο" γερμανικό περιοδικό για μία ακόμη φορά στην υπηρεσία του σκληροπυρηνικού Βόλφανγκ Σόιμπλε, του οποίου -είναι κοινό μυστικό- αποτελεί πολιτικό όργανο...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...