Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σενάριο στα ανοικτά Αμμοχώστου - Σήμερα το βασικό μέρος της τουρκικής άσκησης έρευνας διάσωσης

Στην περιοχή του κατεχόμενου Μπέλλα-Πάις διεξήχθη χθες η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ψευδοκράτος. Η άσκηση, που άρχισε προχθές, θα συνεχισθεί και σήμερα, με το σενάριο να αφορά σχέδιο διάσωσης στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αυτό θεωρείται και το βασικό και σημαντικότερο μέρος της άσκησης. 


 Η «άσκηση έρευνας και διάσωσης ανθυπολοχαγός Τζιανέρ Γκιόνελι2012», που πραγματοποιείται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου και στοχεύει να αξιοποιήσει πρωτίστως πολιτικά την εξέλιξη αυτή. Με αυτή την άσκηση επιχειρείται να παρουσιασθεί το ψευδοκράτος με «χωρικά ύδατα» ενώ ταυτόχρονα και ενόψει της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε., που αρχίζει από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες, η προσπάθεια είναι η δημιουργία προκλήσεων. Είναι προφανές πως τέτοιες ασκήσεις- η συγκεκριμένη είναι ετήσια και επαναλαμβανόμενη- θα πραγματοποιηθούν αρκετές στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άσκηση, στην οποία συμμετέχουν μέλη των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, θα εξελιχθεί σήμερα ανατολικά της Κύπρου, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εντός των «χωρικών υδάτων» της «Τ.Δ.Β.Κ.», καθώς επίσης και σε διεθνή ύδατα που εμπίπτουν εντός της ζώνης ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας. 

Χθες έγινε και ενημέρωση για την άσκηση στο αρχηγείο της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας». Στο μεταξύ, σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και διαπιστευμένες διπλωματικές αποστολές στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγει η Τουρκία στα κατεχόμενα, προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών. «Έχουμε προβεί από την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα διαβήματα προς τα ΗΕ και προς όλες τις διπλωματικές αποστολές που είναι διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και προς συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην περσινή άσκηση», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Ερωτηθείσα στη Βουλή για την παράνομη άσκηση «έρευνας και διάσωσης ανθυπολοχαγός Τζιανέρ Γκιόνελι - 2012» η οποία θα ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου, η Υπουργός είπε ότι «οι προσπάθειές μας είναι και προληπτικές και αν δούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε συμμετοχή και φέτος αυτών των χωρών, ή άλλων, σίγουρα θα γίνουν επιπρόσθετα διαβήματα». Όπως ανέφερε, η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης διεξάγεται από την Τουρκία τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια με τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας και του τουρκικού ναυτικού, και τη συνεργασία των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας του ψευδοκράτους. 

Οικονομικός έλεγχος από Άγκυρα 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τα κατεχόμενα, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν στα οικονομικά του ψευδοκράτους. Ο ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ιρσέν Κουτσιούκ, ο οποίος ήταν πρόσφατα στην Τουρκία συζήτησε το οικονομικό πρόγραμμα του ψευδοκράτους για τα έτη 2013-2014-2015 και συγκεκριμένα, για τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν κατά τα έτη αυτά στα κατεχόμενα. Η συζήτηση θα συνεχισθεί με την άφιξη του Αταλάι στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο Κουτσιούκ συναντήθηκε στην Τουρκία διαδοχικά με τον Ερντογάν και τον Αταλάι ενώ κατά τη μετάβασή του από την Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Κουτσιούκ μετέβη χθες βράδυ στο Στρασβούργο μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών. http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...