Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ο Ερντογάν άνοιξε την "κρυφή ατζέντα" του Ισλάμ για τη Τουρκία

Η βασική “κατηγορία” κατά Ερντογάν αλλά και ο πρωταρχικός φόβος της Δύσης ήταν ότι μαζί με τους Νταβούτογλου και Γκιουλ, είχαν “κρυφή ατζέντα”. Η οποία περιελάμβανε την υλοποίηση ενός σχεδίου που προέβλεπε όχι μόνο τη χειραγώγηση ισλαμικών κρατών, αλλά και την εγκαθίδρυση ενός ριζοσπαστικού Ισλάμ με βλέψεις επεκτατικές.
Μπορεί η μέχρι πρόσφατα φρενήρης οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και οι διαχρονικές καθησυχαστικές δηλώσεις Ερντογάν και των υπολοίπων να είχαν απομακρύνει από το προσκήνιο την “κρυφή ισλαμική ατζέντα”, ωστόσο ποτέ κανείς στη Δύση δεν είχε ξεχάσει τον κίνδυνο αυτό.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τις αμβλώσεις επανέφεραν αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο. Το “τρίο” Ερντογάν-Γκιουλ-Νταβούτογλου, υποτίθεται ότι θα επέβαλαν -το πολύ, πολύ- ένα …soft Ισλάμ, το οποίο θα αποτελούσε και πρότυπο για άλλες χώρες. Στην Αίγυπτο για παράδειγμα οι πολίτες που θέλουν να “διασκεδάσουν” τους φόβους και τις ανησυχίες τους για την διαφαινόμενη επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, φέρνουν ως παράδειγμα το μοντέλο Τουρκία.Όμως πόσο soft είναι το Ισλάμ που θέλει να επιβάλει ο Ερντογάν; Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι εκείνος που δημιούργησε τράπεζες οι οποίες εφαρμόζουν τη Σαρία, προσελκύοντας έτσι τεράστια κεφάλαια από τον Περσικό Κόλπο. Κι όταν έχεις τόσο χρήμα στη διάθεσή σου, είσαι μεν ισχυρός αλλά ταυτόχρονα και δέσμιος σε αντιλήψεις …καθόλου soft.

Με τις τράπεζες Al Baraka, Kuveyt Turk, Bank Asya, και Turkiye Finans μοίρασε χρήμα στη μεσαία τάξη μια ιδέα του “πνευματικού πατέρα” του Ερντογάν Φ. Γκιουλέν.

Κατά καιρούς ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία με τον Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε. 


Όμως η Γερμανική πλέον ΕΕ …κοιμάται τον ύπνο όχι του Δικαίου αλλά του χρήματος και κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Το Βερολίνο, είναι γνωστό ότι αφού “ξεζούμισε” την Ελλάδα έχει πάει απέναντι και κάνει μεγάλες δουλειές και στους εξοπλισμούς. Και ως γνωστόν οι Γερμανοί δεν βάζουν τίποτα πάνω από το χρήμα.

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν από τις ανησυχίες και την διαρκή καχυποψία με την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το καθεστώς Ερντογάν. Όχι τυχαία. Οι μυστικές τους υπηρεσίες έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι “κάτι δεν πάει καλά με τη σύμμαχο Τουρκία”.

Σ΄ όλα αυτά προστέθηκαν και οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν αληθεύουν τότε είναι λογικό και ανθρώπινο για τον Ερντογάν να βιάζεται να κάνει αλλαγές που πιθανόν να τις σχεδίαζε για αργότερα.

Όπως και να΄χει ο κίνδυνος η Τουρκία να γίνει ακόμη πιο ισλαμική είναι υπαρκτός, την ώρα που οι συζητήσεις για την οικονομική της ανάπτυξη και για το πόσο πραγματική είναι έχουν αρχίσει να φουντώνουν.

Οικονομολόγοι εντός και εκτός Τουρκίας υποστηρίζουν ότι αυτή η ανάπτυξη είναι φούσκα, η οποία όταν σπάσει θα δημιουργήσει οικονομικά, πολιτικά και προβλήματα συνοχής στη χώρα.


Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...