Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Και ... αραβικά Mirage 2000-9 έστειλε η Άγκυρα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου!

Με μια πολύ πονηρή κίνηση η Άγκυρα, ενέπλεξε σήμερα στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όπου έχει δώσει άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα ... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έστειλαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 και συνασκήθηκαν με την τουρκική Αεροπορία.

Όλα αυτά σε ένα Αιγαίο που από το πρωί "έβραζε" με μία τεράστια δύναμη τουρκικών και αραβικών μαχητικών...
(συνολικά 30 αεροσκάφη, 12 σχηματισμοί)) να μπαινοβγαίνουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο πραγματοποιώντας σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα 12 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 28 μαχητικά και 2 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 9 παραβιάσεις. Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο Αιγαίο στην περιοχή νοτίως της Σαμοθράκης και νοτιοανατολικά της Ρόδου, ακριβώς στις περιοχές των παράνομων τουρκικών ερευνών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η άσκηση νοτιοανατολικά της Ρόδου είχε εγκριθεί από την ΥΠΑ! Προφανώς για να μην φανούμε αγενείς απέναντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έκαναν το κόπο και έστειλαν τα μαχητικά τους τόσο μακριά!

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι το σενάριο της άσκησης: Τα μαχητικά από τα ΗΑΕ συνασκήθηκαν με τα τουρκικά μαχητικά σε αποστολές καταβύθισης πλοίων επιφανείας. Συνολικά τέσσερα μαχητικά πλοία 4 πολεμικά πλοία συμμετείχαν στην άσκηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητήθηκε από τα ΗΑΕ δια της διπλωματικής οδού να αποφύγουν να συμμετάσχουν στην άσκηση, αλλά το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν να μην εμπλακούν σε ένα σενάριο που προέβλεπε δράση τους εντός του ΕΕΧ.

Να πούμε ότι η Άγκυρα πέτυχε "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια": Και διπλωματικά "μας στρίμωξε" αφού έβαλε τους Άραβες να ασκούνται σε περιοχές-φωτιά για τα ελληνικά δικαιώματα. Ας πούμε ότι "ισοφαρισαν" τις βόλτες των ισραηλινών F-16 στην Κύπρο και κοντά στην Τουρκία. Αλλά και επιχειρησιακά, αφού η τουρκική Αεροπορία έχει φάει αρκετό "ξύλο" στο Αιγαίο από τα Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ και τώρα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να αποκωδικοποιήσει όσα μπόρεσε αυτο το αεροσκάφος-πονικέφαλο, αφού τα Mirage των ΗΑΕ είναι σχεδόν τα ίδια με τα ελληνικά "5άρια".

H βάση των αραβικών αεροσκαφών είναι στο Ικόνιο. Αναχαιτίστηκαν από μαχητικά F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...