Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τουρκικής ανάπτυξης και κατασκευής το μαχητικό που θα αντικαταστήσει το F-16!

Την στιγμή που η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία οικονομική περιπέτεια που όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα εξελιχθεί και σε εθνική περιπέτεια λόγω αυτο-αφοπλισμού (ήδη μετράμε 7 χρόνια χωρίς απόφαση για κύριο πρόγραμμα αμυντικής απένδυσης) και αύξησης της επιθετικότητας από την Άγκυρα, η Τουρκία είναι ήδη έτοιμη για το μεγάλο βήμα το οποίο θα την βάλει στο στενό "κλαμπ" των χωρών που κατασκευάζουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη!


Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε από το τουρκικό συμβούλιο αμυντικής βιομηχανίας (SSIK) στην τελευταία του συνεδρίαση στις αρχές Ιουλίου (τώρα διέρρευσε το σχετικό θέμα), η οριστική απόφαση αντικατάσταση των F-16 από εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής νέο μαχητικό αεροσκάφος, βάσει του προγράμματος F-X!

Όπου μέχρι το 2014 θα έχει οριστικοποιηθεί από την Turkish Aerospace Industries (TAI) το σχέδιο του με στόχο να γίνει επιχειρησιακό το ... 2023 στα εκατοστά γενέθλια της τουρκικής Δημοκρατίας (ελπίζουμε να μην συμπέσει ο εορτασμός με νέες χαμένες πατρίδες)!

Το μαχητικό ναι μεν αντικαταστήσει το F-16 στο διάστημα 2023-2030, αλλά ένας άλλος στόχος είναι να υπάρξουν και εξαγωγές επιπλέον των 250 μονάδων που έχει κατ'αρχήν ανάγκη η τουρκική Αεροπορία. Θα παραχθεί είτε σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία (KF-X) ή θα προχωρήσουν μόνοι τους οι αναζητώντας άλλους εταίρους, όπως π.χ. το Πακιστάν ή κάποια αραβική χώρα. Στην φωτό της α' σελίδας η πρώτη απεικόνιση.

Μάλιστα εκεί οφείλεται και η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος κατά δύο χρόνια, το γεγονός ότι δεν συμφώνησαν αρχικά με τη Νότιο Κορέα σε ότι αφορά τα ποσοστά βιομηχανικής συμμετοχής, αλλά και τα επιχειρησικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, καθώς η τουρκική Αεροπορία επιζητεί ένα μαχητικό εστιασμένο στον αγώνα αέρος-αέρος, αφού το F-35 προορίζεται κυρίως για αποστολές πρώτης κρούσης!

Συνολικά μέχρι το 2016 θα διατεθούν για εξοπλιστικές αγορές εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές αμυντικού υλικού θα φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM). Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κυρίως προς τις ισλαμικές χώρες (περισσότερες από δέκα) και αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, πυρομαχικά και πύραυλοι διαφόρων τύπων, αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, στην κορυφή βρίσκεται αυτό του νέου μαχητικού F-35 Lightning II της Lockheed Martin (θα αγοραστούν περίπου 100) και έπονται τα υποβρύχια Type 214 από τη γερμανική HDW και το σύστημα αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος εγχώριας ανάπτυξης θα έχει χαρακτηριστικά stealth και θα είναι εξοπλισμένο επίσης με ραντάρ εγχώριας ανάπτυξης με κόστος που δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 70 εκατ. δολάρια ανά μονάδα στην φάση πλήρους παραγωγής.

Θα είναι μαχητικό της κατηγορίας των 8-10 τόνων, ανάλογα αν θα είναι μονοκινητήριο ή δικηνητήριο, αν και μάλλον για λόγους περιορισμοού του κόστους θα ακολουθηθεί η πρώτη λύση. Η ανάπτυξή του θα βασιστεί σε τεχνολογίες που αναπτύσσονται αυτή την στιγμή στην γειτονική χώρα, με πυρήνα τα ερευνητικά κέντρα των τουρκικών Πανεπιστημίων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...