Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Ρωσία έστειλε πυρηνικό Akula στον Κόλπο του Μεξικού και Tu-95 στην Καλιφόρνια!

Η "κυκλωτική" κίνηση στην περιφέρεια της Ευρασίας που επιχειρούν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας (τουλάχιστον αυτό θεωρούν τα ρωσικά think tank) με υπονόμευση του περιβάλλοντος ασφάλειας στην Συρία, αλλά και στο Ιράν (τελικός στόχος θεωρεί η Μόσχα ότι είναι οι ισλαμικοί πληθυσμοί του Καυκάσου) δεν έμειναν αναπάντητα από την Μόσχα που κάνει την κίνησή τους με το δυνατό της "όπλο": Τα πυρηνικά και την πυρηνική αποτροπή.



Έτσι σε μια προσπάθεια της η Μόσχα να δείξει ότι μπορεί να μην έχει τη τακτική ναυτική ισχύ για να αποτρέψει εξελίξεις στη Συρία ή στο Ιράν, αλλά εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, έστειλε ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Akula σε αποστολή μακράς παραμονής στον Κόλπο του Μεξικού χωρίς να γίνει αντιληπτό παρά μόνον όταν είχε αποχωρήσει! Και τότε έγινε αντιληπτό γιατί οι Ρώσοι θελησαν να γίνει αντιληπτό με ανάδυση σε βάθος περισκοπίου!

Το υποβρύχιο επιχειρούσε τρεις ολόκληρες εβδομάδες στην θαλάσσια περιοχή που υποτίθεται ότι είναι "θωρακισμένη" από άποψη ανθυποβρυχιακών αισθητήρων.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2009 που ένα ρωσικό υποβρύχιο περιπολούσε τόσο κοντά στις αμερικανικές ακτές και όπως αναφέρoυν τα αμερικανικά ΜΜΕ "Τη σοβαρότητα του μη εντοπισμού από την αμερικανική ανθυποβρυχιακή άμυνα του υποβρυχίου την καταλαβαίνουμε αφού αρκούν 10 υποβρύχια, για να κονιορτοποιήσουν την Δυτική και την Ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι θα έχει απομείνει από τις ΗΠΑ θα είναι πλέον ανίσχυρο για να αντιδράσει σε περίπτωση ενός Γ'ΠΠ".

Αλλά δεν ήταν η μόνη κίνηση: Αποκαλύφθηκε στον αμερικανικό Τύπο ότι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Τu-95 με βλήματα cruise διείσδυσαν στον αμερικανικό εναέριο χώρο στην Αλάσκα και στην Καλιφόρνια (!) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο! Η αεράμυνα των ΗΠΑ τέθηκε σε συναγερμό, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του "ψυχρού πολέμου" που έγινε τέτοια μαζική διείσδυση.

Πάντως από την πλευρά του αμερικανικού Τύπου εκφράστηκε κριτική ειδικά για την "αόρατη" περιπολία του Akula στην κυβέρνηση "για τις τρύπες της αμερικανικής ανθυποβρυχιακής ικανότητας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης αφού στα σχέδια του Ομπάμα υπάρχει η πρόθεση να κοπούν 487 δισ δολλάρια στα επόμενα 10 χρόνια".

"Το Ναυτικό είναι υπεύθυνο με τον εντοπισμό υποβρυχίων ειδικά αυτών που πλησιάζουν αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, και χρησιμοποιεί υποβρύχιους ανιχνευτές και δορυφόρους για να τα εντοπίσει και να τα παρακολουθήσει. Το ότι το Akula δεν εντοπίστηκε προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό", είπαν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα WSJ.

Μάλιστα σε αναφορές για το Akula το περιγράφουν ως υποβρύχιο-κυνηγό, αφού υποστηρίζουν ότι "είναι ένα από τα πιό "σιωπηλά" υποβρύχια, γιατί ο λόγος κατασκευής τους ήτανε για να εξοντώσει τα δυτικά πυρηνικά υποβρύχια".

"Στέλνοντας ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον Κόλπο δείχνει την πρόθεση του Προέδρου Πούτιν να δείξει ότι είναι ακόμα ένας μεγάλος Παγκόσμιος παίκτης" δήλωσε ο αναλυτής του αμερικανικού ναυτικού Norman Polmar.

Το 2009 σε παρόμοιο περιστατικό είχαν εντοπιστεί δύο Akula να περιπολούν κοντά στην Ανατολική Ακτή.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδισικά πραγματοποίησαν "πυρηνικές" ασκήσεις στην Αρκτική και όπως έλεγαν οι Αμερικανοί έμοιαζαν σαν να έκαναν στοχοποίηση των αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάστων της Αλάσκα.

Στις 4 Ιουλίου στη γιορτή των Αμερικανών εμφανίστηκε στη Δυτική Ακτή ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε από μαχητικά.

Γενικά το παιχνίδι "χοντραίνει". Και τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν πολύ πιο γρήγορα και να υπάρξει ταχύτερη κλιμάκωση από την εποχή του "ψυχρού πολέμου" αφού τώρα απουσιάζουν οι ασφαλιστικές δικλείδες εκείνης της εποχής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...