Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Προειδοποιεί τη Λατινική Αμερική για το Ιράν…

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να μην ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, ενόψει της περιοδείας του Ιρανού προέδρου στην περιοχή. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι το καθεστώς στο Ιράν προσπαθεί απελπισμένα να προσεγγίσει όποια χώρα θα μπορούσε να επιδείξει φιλική στάση απέναντί του καθώς δέχεται πιέσεις λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. «Καθιστούμε απόλυτα σαφές στις χώρες όλου του κόσμου ότι..
δεν είναι η στιγμή να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με το Ιράν. Είναι η στιγμή το Ιράν να αρχίσει να τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις», κατέληξε.
Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ αναμένεται να φθάσει αύριο στο Καράκας, όπου θα αρχίσει μια πενθήμερη περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Νικαράγουα την Τρίτη και κατόπιν την Κούβα και τον Ισημερινό. Παρατηρητές σημείωσαν ότι το Ιράν επαναπροσεγγίζει τη Λατινική Αμερική, ειδικά τις χώρες με αριστερές ηγεσίες, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες στην Τεχεράνη και για να βρει νέες αγορές.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, από την πλευρά του δήλωσε, ότι η επίσκεψη του Αχμεντινετζάντ θα γίνει παρά το γεγονός ότι «η ένταση στον Περσικό Κόλπο αυξάνεται τις τελευταίες ώρες λόγω των πιέσεων των Γιάνκηδων».
Η Τεχεράνη έχει θέσει ως στόχο να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στη Λατινική Αμερική, στόχος όμως που δεν έχει υλοποιηθεί. Στην Κούβα, ο Αχμεντινετζάντ ενδέχεται να συναντηθεί με τον γηραιό ιστορικό ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο – ο οποίος, παρότι επικρίνει ανοιχτά την πολιτική του Ισραήλ, είχε καταφερθεί εναντίον του Αχμεντινετζάντ πέρυσι όταν είχε αρνηθεί το Ολοκαύτωμα. «Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί με το Ολοκαύτωμα», είχε δηλώσει ο Κάστρο στο περιοδικό The Atlantic το 2010.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...