Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ισλαμικός φασισμός στην πράξη, στην Αίγυπτο…

Μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση που αναλάβουν τα ηνία της χώρας οι ισλαμιστές είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε από την πρωτοβουλία που έλαβαν οι βουλευτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο.

Με νόμο που πέρασαν, καθότι πλειοψηφούν το κοινοβούλιο, απαγορεύεται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος Μουμπάρακ να αναλάβουν την προεδρία της χώρας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι προσπαθούν να κλείσουν τον δρόμο στον Ομάρ Σουλεϊμάν που τους απειλεί, καθότι μπορεί να ήταν στέλεχος του καθεστώτος, ωστόσο, τον γνωρίζει και η τελευταία πέτρα στη Μέση Ανατολή και δεν υπήρχε διεργασία σε ανώτατο επίπεδο που να μην είχε βάλει το χέρι του. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι θεωρείται παγκοσμίως το πιο σεβαστό πρόσωπο – για την αποτελεσματικότητά του – της σύγχρονης Αιγύπτου.

Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου δεν είναι αυτόματη αλλά θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, οπότε είναι πιθανό ο πρώην αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν να είναι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος έχει βέβαια και την πλάκα του, αφού η… αυστηρότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων εξαντλείται στους αντιπροέδρους και τους πρωθυπουργούς, το οποίο αποκλείει από τις εκλογές, για τα μάτια του κόσμου, εκτός από τον Σουλεϊμάν και τον τελευταίο πρωθυπουργό της κυβέρνησης Μουμπάρακ, τον Άχμεντ Σαφίκ.
Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους πρώην υπουργούς, άρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...