Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μ. Ροκάρ: Ετοιμη για «βήμα μπροστά» η Τεχεράνη

Έτοιμες «να μηδενίσουν το κοντέρ» και να κάνουν ένα «βήμα μπροστά» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των πυρηνικών της Τεχεράνης είναι οι ιρανικές αρχές, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ.

Στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην...
ιρανική πρωτεύουσα, ο κ. Ροκάρ συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και το γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σαΐντ Τζαλιλί, επικεφαλής των διαπραγματευτών για τα πυρηνικά.

«Ο Σαλεχί με διαβεβαίωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά στις διαπραγματεύσεις της 23ης Μαΐου στην Βαγδάτη με τις μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Ροκάρ μετά τις συνομιλίες του στην Τεχεράνη. Ομοίως, όπως είπε, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου Αλαεντίν Μπουρουζερντί τον διαβεβαίωσε πως το Ιράν είναι διατεθειμένο να "μηδενίσει το κοντέρ" στην Βαγδάτη, ώστε να μην επιτρέψει οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

«Χωρίς να δεσμευτούν, έχω την εντύπωση πως οι Ιρανοί θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα καλής θέλησης πριν από την Βαγδάτη», εκτίμησε ο κ. Ροκάρ, σημειώνοντας πάντως ότι ο ιρανικές αρχές θα πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα και λεπτομερώς στις ερωτήσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικά στην ΙΑΕΑ για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας κατέστησε σαφές στους Ιρανούς συνομιλητές του πως το Παρίσι δεν θα αλλάξει την στάση του απέναντι στο θέμα των ιρανικών πυρηνικών, μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...