Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου

• Είναι απαραίτητο να μπει τέρμα στον αλβανικό εθνικισμό σε βάρος της Ελλάδας, τόνισε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας στην εκδήλωση για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, που έγινε στο Δελβινάκι. Τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον κεντρικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δελβινακίου. Στην συνέχεια εψάλη μνημόσυνο των πρωτεργατών και των πεσόντων στον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914, καθώς...
και τρισάγιο στον τάφο του Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου. Επακολούθησαν ομιλία του Μητροπολίτου, ειρηνική πορεία μέχρι το ηρώον της κωμοπόλεως, όπου και αναγνώστηκε το σχετικό Ψήφισμα. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο κ. Ανδρέας «στους καιρούς μας επικρατεί η σύγχυση και η κοινωνική αναστάτωση. Όλα έχουν γίνει άνω - κάτω. Όλα βρίσκονται σε μια συνεχή δίνη, ακόμη και αυτά τα εθνικά θέματα, ώστε πολλοί να πιστεύουν -χωρίς να λαθεύουν - ότι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Για παράδειγμα, στην Ιστορία που διδάσκεται στα Λύκεια της Αλβανίας, οι μαθητές διαβάζουν κι' ακούνε τα ανιστόρητα εκείνα, ότι τάχα τα Ιωάννινα και ολόκληρη η ελεύθερη Ήπειρος είναι... αλβανικές περιοχές, που κάποτε θα ενωθούν με την σημερινή Αλβανία και θ' αποτελέσουν την... "Μεγάλη Αλβανία", μαζί και με τις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς. Όμως, το εξοργιστικό δεν είναι το τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί, αλλά το τι κάνουν οι ιθύνοντες στην Ελλάδα…».

Διάσπαση Β/Ηπειρωτών
Και πρόσθεσε: «Αλλά στην Βόρειο Ήπειρο δεν είναι μόνο το παραπάνω πρόβλημα. Είναι πολλά, και πρώτα - πρώτα, είναι η διάσπαση της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας. Εμείς την έχουμε επισημάνει από καιρό.
»…Δυστυχώς η Ηγεσία, μέσα, έδειξε να κωφεύη στην δραματική μας έκκληση. Και το κακό συνεχίζεται επί μεγίστη ζημία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

Απογραφή και κοιμητήρια
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν, σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο, και δύο άλλα, εξ ίσου σημαντικά, προβλήματα. Το ένα είναι η πολυσυζητημένη «απογραφή» του πληθυσμού στην Αλβανία. Το άλλο αφορά στα Κοιμητήρια για τα οστά των Ελλήνων αξιωματικών και Οπλιτών, που έπεσαν στον νικηφόρο πόλεμο της Ελλάδος εναντίον της Ιταλίας το 1940-1941.
Όπως, μεταξύ άλλων, επεσήμανε, «για το πρώτο γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά… Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει αν και τι απέδωσε η περιβόητη εκείνη "απογραφή", την οποία οι Βορειοηπειρώτες καταγγέλλουν για νοθεία και απειλούν να προσφύγουν σε διεθνή φόρα, ώστε να φανή ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων της πολύπαθης χώρας της Βορείου Ηπείρου.

Για το δεύτερο, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις, αλλά και κάποιες ενέργειες, όπως η δημιουργία κοιμητηρίου στην περιοχή της Κλεισούρας, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, μέσα. Εν τούτοις, όμως, το θέμα χρονίζει. Οι Αλβανοί κωλυσιεργούν και αρνούνται πότε να μη γίνη η συλλογή των οστών των πεσόντων, πότε να μη δημιουργηθή ελληνικό κοιμητήριο στην Κορυτσά κ.ο.κ. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει πράξει το στοιχειώδες χρέος προς τους νεκρούς ήρωές της, όπως το έπραξαν προ πολλού οι Ιταλοί για τους σκοτωμένους αξιωματικούς και στρατιώτες τους. Κι' αυτό - επειδή το θέμα απαραδέκτως εκκρεμεί - δεν τιμά την Πατρίδα μας».
HΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...