Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Ιερός Λόχος των Αθηναίων φοιτητών εντάσσεται στον ΕΔΕΣ

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο δράσης των εθνικών οργανώσεων της κατοχικής Αθήνας, αυτό που έκανε την διαφορά ήταν μία πετυχημένη πρωτοβουλία του Εθνικού Συνδέσμου Ανώτατων Σχολών (ΕΣΑΣ). Ο ΕΣΑΣ είχε ιδρυθεί στα τέλη του 1942 από μία ομάδα φοιτητών που είχε αποχωρήσει απ’το ΕΑΜ, και στην πορεία συσπείρωσε τον μη-εαμικό αντιστασιακό φοιτητόκοσμο. Διαπρεπές στέλεχος του υπήρχε ο Κίτσος Μαλτέζος που δολοφονήθηκε απ’τους κομμουνιστές τον Φεβρουάριο του 1944.


Παρά το ότι η αντιστασιακή δράση στην Αθήνα δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητη υπόθεση, πολλά μέλη του ΕΣΑΣ επιθυμούσαν κάτι δραστικότερο. Επιθυμούσαν να βγουν στο αντάρτικο. Έτσι μετά από συζητήσεις και με πρωτοπόρο τον Τάκη Καπράλο αποφασίζεται στις 28/02/1944 η συγκρότηση Ιερού Λόχου του ΕΣΑΣ που θα ανέβαινε στο βουνό για αντάρτικο αγώνα.
Αρχικώς είχε αποφασιστεί ο Ιερός Λόχος να μεταβεί στην Μακεδονία. Το σχέδιο αυτό όμως εγκαταλείφθηκε ως ανέφικτο. Πέραν της απόστασης, το πρόβλημα ήταν ότι η μοναδική εθνική οργάνωση της Β.Ελλάδας, η ΠΑΟ, είχε διαλυθεί απ΄τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ. Συνεπώς ήταν αδύνατον η μικρή μονάδα του ΕΣΑΣ να αντέξει μόνη της σε διμέτωπο αγώνα εναντίον Γερμανών και κομμουνιστών.
Έτσι αποφασίζεται να στραφούν προς την Ήπειρο και τον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα. Γίνονται οι σχετικές επαφές με τον Μπαρδόπουλο της οργάνωσης Προμηθεύς, που λειτουργούσε παράλληλα και σαν άτυπος στρατολόγος του ΕΔΕΣ, και στάλθηκαν στην Ήπειρο για διαπραγματεύσεις οι Ρόδης Ρούφος και Γιώργος Μαζαράκης.

Τελικά ο ΕΣΑΣ δεν κατορθώνει να πραγματώσει την αρχική επιθυμία του που ήταν η συμμετοχή μεν στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ αλλά με μία ανεξάρτητη στρατιωτική μονάδα, και συμφωνείται η ένταξη του Ιερού Λόχου του ΕΣΑΣ στο 3/40 Σύνταγμα του ΕΔΕΣ με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Αγορό. Τον Ιούνιο του 1944 καταφτάνουν στην Ήπειρο μετά από μία πολύ δύσκολη και ριψοκίνδυνη πορεία 30 Αθηναίοι φοιτητές του ΕΣΑΣ που μαζί με άλλους φοιτητές απ’την Θεσσαλία αποτέλεσαν τον 6ο λόχο του παραπάνω συντάγματος του ΕΔΕΣ.

Συμμετείχαν σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών και θρήνησαν πολλούς νεκρούς.
Μεταξύ αυτών και ο κυριότερος εμπνευστής της ιδέας της συγκρότησης του Ιερού Λόχου του ΕΣΑΣ, ο Τάκης Καπράλος. Σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1944 στην μάχη του Αρχαγγέλου στην Πρέβεζα.

Τέτοιοι εθνικοί αγωνιστές σαν τους ιερολοχίτες του ΕΣΑΣ αναμφίβολα αποτελούν ιστορικά παραδείγματα σε πλήρη αντίθεση με τα αρρωστημένα πρότυπα της αριστερής ιστοριογραφίας.


Τα στοιχεία για την ανάρτηση προέρχονται απ’το βιβλίο του Πέτρου Μακρή-Στάικου "Κίτσος Μαλτέζος ο αγαπημένος των θεών".

istoriakatoxis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...