Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Διακρίσεις εναντίον Ελλήνων στην Ιμβρο

Τις διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων στην Ιμβρο αποκαλύπτει τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, κάνοντας λόγο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

Η ιστοσελίδα “bianet” επικαλείται τον Τούρκο δικηγόρο Ερχάν Πεκτσέ σύμφωνα με τον οποίο...
η νομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Κτηματολογίου σε έγγραφό της υπογραμμίζει ότι “υπάρχουν σε σχέση με την Ιμβρο και την Τένεδο, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρωτόκολλα μεταξύ υπουργείων και μια σειρά από διοικητικές ρυθμίσεις”.

Το έγγραφο σχετίζεται με την εν λόγω δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε με αφορμή την επιθυμία Ελληνίδας της Ιμβρου και του μέλλοντα συζύγου της, ο οποίος είναι επίσης Τούρκος πολίτης, αλλά τουρκικής καταγωγής, να αγοράσουν ακίνητο στην Ιμβρο.
Σύμφωνα με την είδηση, ο πατέρας της Ελληνίδας της Ιμβρου αποφάσισε να αγοράσει στην Ιμβρο ένα οικόπεδο για την κόρη του, αλλά η απάντηση που έλαβε από το κτηματολόγιο ήταν το ότι αυτό προϋποθέτει μακρόχρονη διαδικασία επειδή είναι Ελληνας και ότι η διαδικασία θα ήταν πιο απλή εάν το οικόπεδο αγοραζόταν στο όνομα του μέλλοντα συζύγου, επειδή αυτός είναι τουρκικής καταγωγής.

Ο δικηγόρος αναφέρει ότι όταν ασχολήθηκε ο ίδιος με την υπόθεση, έλαβε από το κτηματολόγιο την απάντηση ότι “όταν κάποιος ελληνικής καταγωγής πολίτης της Τουρκίας εκδηλώνει επιθυμία για αγορά ακινήτου, παραπέμπουμε το αίτημα στην περιφερειακή διοίκηση της διεύθυνσης κτηματολογίου, η οποία απευθύνεται στο τμήμα αλλοδαπών της ασφάλειας και στη ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών). Ορισμένες φορές η διαδικασία κρατά μέχρι και δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν και αρνητικές απαντήσεις, όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις”.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος κατάθεσε αίτηση στη διεύθυνση κτηματολογίου της Ιμβρου για να ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ακολουθείται η διαδικασία αυτή. Ωστόσο, η απάντηση ήλθε από την Δ’ διεύθυνση κτηματολογίου Προύσας, παρότι, όπως λέει ο δικηγόρος, την απάντηση, με βάση το νόμο πρέπει να δίνει η υπηρεσία η οποία δέχεται την αίτηση.

Στην απάντηση αυτή αναφέρεται ότι δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα του δικηγόρου, για λόγους “εθνικών συμφερόντων”. Στη συνέχεια ο δικηγόρος προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον της διεύθυνσης κτηματολογίου Προύσας. Κατά τη διαδικασία αυτή, το αίτημα του δικαστηρίου περί ενημέρωσης, απαντήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου στην Αγκυρα, η οποία ωστόσο έκανε λόγο για περιπτώσεις απόκτησης ακίνητης περιουσίας εκ μέρους “ξένων”.

Ο δικηγόρος κέρδισε τη δίκη τονίζοντας ότι πρόκειται για Ελληνα, αλλά πολίτη της Τουρκίας. Στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση κτηματολογίου άσκησε έφεση τονίζοντας στη σχετική της αίτηση ότι υπάρχουν σε σχέση με την Ίμβρο και την Τένεδο, αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, πρωτόκολλα μεταξύ υπουργείων, καθώς και σειρά διοικητικών ρυθμίσεων. Στην ίδια αίτηση, η Διεύθυνση ανέφερε ότι “το υπουργείο Εσωτερικών με το υπ’ αρ. 14899 και ημερομηνία 9.1.2012 έγγραφό του, γνωστοποίησε ότι έχουν αρθεί τα μέτρα σχετικά με την Ίμβρο και την Τένεδο” και ότι η ίδια η Διεύθυνση “μετά από σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών, εξετάζει το θέμα αν θα αρθούν τα μέτρα”.

Ο δικηγόρος τονίζει ότι “αυτό αποκαλύπτει ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα στο θέμα αυτό” και σημειώνει ότι στη συνέχεια ο ίδιος έχει ρωτήσει εγγράφως στη διοίκηση επαρχίας Ίμβρου εάν πράγματι έχουν αρθεί τα εν λόγω μέτρα. Στην απάντησή της η διοίκηση ανέφερε ότι δεν γνωρίζει επ’ αυτού κάτι και ότι πρέπει να ρωτηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, ο δικηγόρος αναφέρει ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και των αξιωματούχων που έχουν λάβει ή έχουν εφαρμόσει σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία μετά την έφεση που άσκησε η Γενική Διεύθυνση κτηματολογίου.

Πάντως σύμφωνα με την είδηση, το ζευγάρι των Ιμβρίων “τελικά αγόρασε άλλο οικόπεδο από Ελληνες της Ιμβρου, αφού δεν υπάρχει εμπόδιο για την αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ ελληνικής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας στην Ιμβρο”.

onlycy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...