Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η αλ-Κάιντα εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος για να δελεάσει Μουσουλμάνους

Ανησυχώντας για την εικόνα του και την απώλεια ελέγχου επάνω στο δίκτυο τρομοκρατών που δρούσε υπό την εντολή του, ο εκλιπών αρχηγός της αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν εξέταζε το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα της οργάνωσης με ένα πιο Ισλαμικό.Σύμφωνα με επιστολή που κατασχέθηκε από τον καταυλισμό του Μπιν Λάντεν στην Αμποταμπάντ πριν από ένα χρόνο, και δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου, η πρόταση για "αλλαγή ονόματος"...
είχε προταθεί καθώς οι ΗΠΑ είχαν τονίσει πως ο πόλεμός τους ήταν εναντίον της αλ-Κάιντα και των τρομοκρατών, και όχι των υποστηρικτών του Ισλάμ.

Το τρέχον όνομα της οργάνωσης επιτρέπει στις ΗΠΑ και σε άλλους εχθρούς της αλ-Κάιντα να ισχυριστούν "πως δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους", ανέφερε η επιστολή.

Το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, το οποίο δημοσίευσε την επιστολή ανάμεσα σε 17 άλλα έγγραφα ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν από δυνάμεις των ΗΠΑ, ανέφερε πως ο συντάκτης της "επιστολής για την αλλαγή του ονόματος" ήταν ασαφής.

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές, όπως ο Ροχάν Γκουναράτνα, συγγραφέας του βιβλίου Inside Al-Qaeda: Global Network of Terror, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπιν Λάντεν γνώριζε πως η αλ-Κάιντα είχε αρχίσει να χάνει τη δημοτικότητά της και "ήθελε ένα Ισλαμικό όνομα το οποίο θα αντηχούσε στο Μουσουλμανικό Κόσμο".

"Εάν δεν είχε σκοτωθεί, ενδέχεται να άλλαζε το όνομα της αλ-Κάιντα σε κάποιο θρησκευτικό όνομα", δήλωσε στους SETimes ο Γκουναράτνα, επίσης επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Πολιτικής Βίας & της Τρομοκρατίας, στη Σιγκαπούρη. "Ένα χρόνο πριν το θάνατό του, συνειδητοποίησε πως ο κόσμος είχε προχωρήσει, ωστόσο η αλ-Κάιντα ήταν ακόμα στάσιμη".

Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι έχουν αρνητική άποψη για την τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Centre's Global Attitudes Project η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 98% των Μουσουλμάνων στο Λίβανο, το 77% στην Ιορδανία, το 73% στην Τουρκία και το 71% στην Αίγυπτο έχουν αρνητική άποψη για την αλ-Κάιντα.
Ο Γκουναράτνα τόνισε πως η αλ-Κάιντα απέτυχε να κατακτήσει τη φαντασία των Μουσουλμάνων. "Ο Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν Αλ Ζαουαχίρι και άλλοι στοχαστές στην αλ-Κάιντα συνειδητοποίησαν πως έχουν αποτύχει", δήλωσε.

Ο Τούρκος βουλευτής Οζτσάν Γιενιτσέρι, αναλυτής τρομοκρατικών ενεργειών στο δυναμικό εμπειρογνωμόνων του 21st Century Turkey Institute που εδρεύει στην Ιστανμπούλ, δήλωσε πως η αλ-Κάιντα "είχε τραυματιστεί τόσο άσχημα κατά τα τελευταία χρόνια" που η τρομοκρατική οργάνωση σκεφτόταν το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομά της για λόγους δημοσίων σχέσεων.

"Αυτό είναι εξαιρετικά προφανές για τέτοιου είδους τρομοκρατικές οργανώσεις, όταν αισθάνονται πως χάνουν σημαντικά και πως δεν έχουν χώρους να εκπαιδευτούν", δήλωσε στους SETimes, σημειώνοντας πως το ίδιο είχε συμβεί στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο είχε αλλάξει προσωρινά το όνομά του σε Συνέδριο Ελευθερίας και Δημοκρατίας του Κουρδιστάν (KADEL) όταν είχε συλληφθεί ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999.

"Υπάρχουν δυο λόγοι πίσω από την τακτική της αλλαγής ονόματος", δήλωσε ο Γενιτσέρι. "Στόχος τους είναι να αποφύγουν να στοχοθετηθούν από διεθνείς ανακριτές, έχοντας επίσης εκ νέου την ευκαιρία να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους υποστηρικτές τους".

Ωστόσο, ανέφερε ο Γενιτσέρι, "η αλ-Κάιντα είναι απίθανο να λάβει στήριξη από το Μουσουλμανικό κόσμο, σε περίπτωση αλλαγής του ονόματος".

"Για παράδειγμα, αποτελώντας Μουσουλμανικό έθνος, ο Τουρκικός λαός πιστεύει βαθύτατα πως η αλ-Κάιντα δεν ανήκει στους Μουσουλμάνους. Μόλις συνειδητοποιήσει ο λαός μας την τακτική και την προπαγάνδα της αλ-Κάιντα, είναι βέβαιο πως θα μείνει μακριά της, ανεξάρτητα πως θα ονομάζεται η οργάνωση",

Στην επιστολή, γίνεται επίσης συζήτηση για τα πιθανά νέα ονόματα της αλ-Κάιντα, συμπεριλαμβανομένων των Οργάνωση Μουσουλμανικής Ενότητας ή Κόμμα Ενοποίησης του Ισλαμικού Έθνους.

Το ζήτημα της αλλαγής ονόματος της αλ-Κάιντα έχει προκύψει τουλάχιστον δυο φορές κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τον Ζαν-Πολ Ρουιλέρ, διευθυντή επιχειρήσεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάλυσης Τρομοκρατικών Ενεργειών στη Γενεύη, από τους παλιούς ερευνητές σε ό,τι αφορά στην αλ-Κάιντα, συνεργαζόμενος με την Ελβετική Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Πρώτον, "από το 2000 μέχρι το 2001, όταν ο Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι συγχώνευσε την οργάνωσή του με την αλ-Κάιντα, δίνοντας στην οργάνωση το όνομα Κάιντατ αλ-Τζιχάντ".

Μια δεύτερη συζήτηση, ανέφερε, προέκυψε όταν ο Αμπού Μουσάμπ ας-Σουρί άρχισε να αμφισβητεί την αλ-Κάιντα ως οργάνωση, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της και να στραφεί προς ένα σύστημα.

"Ο λόγος πίσω από την άρνηση της ηγεσίας της αλ-Κάιντα να εξετάσει τις ιδέες και τις προτάσεις του ας-Σουρί είχε να κάνει με τη σαφή ανικανότητά τους να δουν την οργάνωσή τους χωρίς αρκετά φυσικά σημεία αγκύρωσης και χώρους εκπαίδευσης", δήλωσε στους SETimes.

Για τον Αβίβ Ορέγκ, βετεράνο Ισραηλινό ερευνητή ο οποίος κάλυπτε την αλ-Κάιντα για πάνω από μια δεκαετία, η αλλαγή του ονόματος της αλ-Κάιντα "ήταν πιθανότατα πρωτοβουλία χαμηλόβαθμων μελών της οργάνωσης, και όχι του ίδιου του Μπιν-Λάντεν".

"Εικάζω πως ο ιεροφάντης αυτής της επιστολής πίστευε πως αν η αλ-Κάιντα αποκτούσε πιο θρησκευτικά-Ισλαμικά χρώματα, παρά κοσμικά-στρατιωτικά, ενδέχεται να προωθούσε τη στήριξη για την οργάνωση και από σαλαφιστές -- μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας --," δήλωσε ο Ορέγκ στους SETimes. "Δεν πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για αλλαγή του ονόματος πέρασε ποτέ το στάδιο μιας γενικής ιδέας ή πρότασης".

Μία από τις βασικές προσπάθειες της αλ-Κάιντα κατά τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια ήταν να
διαδώσει ευρέως το όνομα και το λογότυπό της, όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργώντας κυρίως περιφερειακές "αλ-Κάιντα".

Από το 2004, ιδρύθηκε η αλ-Κάιντα στο Ιράκ, η αλ-Κάιντα στην Υεμένη, η αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η αλ-Κάιντα στη Γη του Κινανά και η αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ.
"Η αλλαγή του ονόματος θα είχε ως αποτέλεσμα αλλαγές σε όλα τα ονόματα των θυγατρικών ομάδων", δήλωσε ο Ορέγκ.

infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...