Του Ντράζεν Ρεμίκοβιτς για τους Southeast European Times στο Σεράγεβο
"Η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι άνθρωποι της Β-Ε αγαπούν πραγματικά τον Νταβούτογλου και τον θεωρούν ως σύμβολο της σύγχρονης Τουρκίας", δήλωσε ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, το βοσνιακό μέλος της προεδρίας της Β-Ε. [Reuters]
Η Τουρκία υποστηρίζει την ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ και την ειρήνη στα Βαλκάνια, δήλωσε...
ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την προηγούμενη εβδομάδα, αφού του απονεμήθηκε το βραβείο "Ηγέτης του 21ου αιώνα" από τη Διεθνή Ένωση Ανθρωπιστών στο Σεράγεβο.
Ο Ζντράβκο Σουρλάν, γενικός γραμματέας της ένωσης, είπε πως ο Νταβούτογλου έλαβε το βραβείο για την εξαιρετική συμβολή του στη συμφιλίωση των λαών των Βαλκανίων.
"Κανείς πριν από αυτόν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους ηγέτες της περιοχής σε μία τοποθεσία μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Νταβούτογλου έχει δείξει ότι οι ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων μπορούν να ζήσουν σαν καλοί γείτονες, και ότι μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας μπορούν αυτά τα κράτη να προοδεύσουν", δήλωσε στους SETimes ο Σουρλάν.
Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, το βοσνιακό μέλος της προεδρίας της Β-Ε, ευχαρίστησε τον Νταβούτογλου για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην Β-Ε, στο δρόμο της προς την Ευρωατλαντική ενσωμάτωση.
"Η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι άνθρωποι της Β-Ε αγαπούν πραγματικά τον Νταβούτογλου και τον θεωρούν ως σύμβολο της σύγχρονης Τουρκίας", δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών.
Σημειώνοντας τη δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ιστανμπούλ, τον Απρίλιο του 2010, μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας, της Σερβίας και της Β-Ε στην Ιστανμπούλ, ο Νταβούτογλου είπε ότι οι τρεις αυτές χώρες θα συνεχίσουν να διοργανώνουν συναντήσεις για την προώθηση του ρόλου της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο στα τέλη του μήνα.
Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην οικονομία και όχι στην πολιτική της επιρροή στη Β-Ε και τα Βαλκάνια.
Ο Μπόρισλαβ Μπόγιτς, αντιπρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), είπε στους SETimes ότι οι δηλώσεις του Νταβούτογλου σχετικά με την Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι απαράδεκτες για τους Σέρβους στη Β-Ε.
"Η Τουρκία είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία και πρέπει να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με αυτή. Ωστόσο, οι φήμες για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια είναι απαράδεκτες... Πρόκειται για απερίσκεπτες δηλώσεις και νομίζω παρεμπόδισαν την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Β-Ε", δήλωσε ο Μπόγιτς.
Ο Ίβο Μίρο Γιόβιτς, αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης της Β-Ε (HDZ BiH), δήλωσε ότι η Β-Ε και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσουν στενότερες οικονομικές σχέσεις.
"Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην οικονομική συνεργασία -- η Β-Ε είναι μια μικρή χώρα σε σχέση με την Τουρκία και μπορεί να αντλήσει σημαντικά οφέλη από την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν είναι καλό ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την πολιτική της επιρροή στη Β-Ε και στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα σε εποχή γενικής κρίσης", δήλωσε στους SETimes ο Γιόβιτς.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Β-Ε ανήλθαν σε 205 εκατομμύρια ευρώ το 2011, σημειώνοντας αύξηση 20% από το 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Τουρκίας. Οι εξαγωγές της Β-Ε προς την Τουρκία αυξήθηκαν επίσης με σταθερούς ρυθμούς, φθάνοντας έως και τα 68,8 εκατομμύρια ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με τις εξαγωγές του 2010.
Η Μπιρκούλ Ντεμιρτάς, ειδική σε θέματα των Βαλκανίων από το τμήμα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου TOBB, το οποίο εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε στους SETimes ότι οι Τούρκοι ιθύνοντες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην δώσουν την εντύπωση του νεο-οθωμανισμού, κατά το σχεδιασμό των σχέσεων με την Β-Ε.
"Για παράδειγμα, η ομιλία του Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2009 σημαδεύτηκε από την υποστήριξη της Οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, γεγονός που οδήγησε σε επικρίσεις από την περιοχή. Αποκαλώντας τους αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας μια 'ιστορία επιτυχίας', ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι 'πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου την επιτυχία αυτή' με νέες πολιτιστικές και οικονομικές δυνατότητες", τόνισε η ειδικός.
Ωστόσο, η Ντεμιρτάς υπογράμμισε πως η Β-Ε έγινε το επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Τουρκίας στα Βαλκάνια, με σκοπό τη συμβολή στην επίλυση των εγχώριων διαφορών.
"Η Τουρκία συνέβαλε στην βελτίωση των σχέσεων της Βοσνίας με τους γείτονές της, κυρίως της Σερβίας και της Κροατίας, μέσω τριμερούς διαλόγου μεταξύ των ηγετών των κρατών και των υπουργών Εξωτερικών".
Ο πρεσβευτής της Β-Ε στην Τουρκία, Ντράγκολιουμπ Λιεπόγια, είπε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε υψηλό επίπεδο.
"Η Τουρκία συμμετέχει σε πολλά έργα αποκατάστασης πολιτιστικών μνημείων στη χώρα μας, ειδικά τα παλιά από την οθωμανική περίοδο", δήλωσε στους SETimes ο Λιεπόγια.
Αλλά, είπε, ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα έπρεπε να είναι στο ίδιο επίπεδο.
Οι απόψεις των πολιτών της Β-Ε σχετικά με τη "διπλωματική επίθεση" της Τουρκίας διίστανται επίσης.
infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου