Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

«Ημέρες Μακεδονικού Πολιτισμού» από τους Σλάβους στη Βρετανία

«Η μετάλλαξη του σλαβικού πολιτισμού σε ‘μακεδονικό’»
Η υπουργός πολιτισμού Ελιζαμπέτα Καντσέσκα- Μιλέφσκα από τις 12 έως τις 14 Μαΐου θα βρίσκεται στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα παραστεί σε μερικές από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που φέρουν την επωνυμία «Ημέρες Μακεδονικού Πολιτισμού», του σλαβικού λαού του κράτους των Σκοπίων.Η υπουργός Πολιτισμού της FYROM, θα παρακολουθήσει, επίσης, αύριο στο θέατρο Globe του Λονδίνου την πρεμιέρα του έργου «Ερρίκος VI» που θα εκτελεστεί από φορείς της σκοπιανής πόλης Μπίτολα. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο διάσημος σκηνοθέτης Τζον Μπλοντέλ και η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ θεάτρου « Παγκόσμια Σφαίρα» με τη συμμετοχή 37 εταιρειών θεάτρου που θα εκτελέσουν 37 θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, σε αντίστοιχες γλώσσες.

Στις 14 Μαΐου, στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών (Department of Slavic Studies) του University College του Λονδίνου, η υπουργός Ελιζαμπέτα Καντσέσκα- Μιλέφσκα θα προωθήσει την έκδοση των «130 τόμων της μακεδονικής λογοτεχνίας» που μεταφράστηκε από τη σλαβική γλώσσα στα αγγλικά. Η προώθηση της προσπάθειας αυτής θα γίνει με τον σκοπιανό πρέσβη στο Λονδίνο, Στεφανόφκσι, το συγγραφέα Βένκο Αντονόφσκι και τον σλαβιστή Γκράχαμ Ράιντ.

Μέρος των εκδηλώσεων αποτέλεσε και η παρουσίαση στη διάσημη γκαλερί ‘Παλ Μαλ’ στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας εκθεμάτων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που είχαν την προσωνυμία «Made in Macedonia» με έργα της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής του σλαβικού κράτους των Σκοπίων.


--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...