Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Σκόπια: «Ξεσπάθωσε ο Γκεοργκιέφσκι στα βουλγαρικά ΜΜΕ»

Τα Σκόπια πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, είπε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο ‘Αγίου Κλήμη της Αχρίδας’ της Σόφιας.


Στη διάλεξη όπως μεταδόθηκε από τον ιστοχώρο του Novinite ο Γκεοργκιέφσι είπε ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες...
τα παιδιά των Σκοπιανών μαθαίνουν στο σχολείο ότι η Βουλγαρία είναι εχθρική χώρα , αλλά τόνισε ότι πιστεύει ότι η Βουλγαρία και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά ιστορικά.

«Τα Σκόπια πρέπει να συμβιβαστούν με την Ελλάδα για το όνομα, ώστε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ονόματα όπως η Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, δεν θα ήταν δραματικά. Και η Βουλγαρία ήταν σε θέση να υποβάλλει τις απαιτήσεις της για τα Σκόπια πριν από είκοσι χρόνια, όπως έκανε η Ελλάδα, αλλά εκτιμώ απόλυτα το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν ακολούθησε αυτήν τη διαδρομή, έστω και για λίγο, είπε ο Γκεοργκιέφσκι.

Η ‘Novinite’ υπενθυμίζει ότι το 1992, η Βουλγαρία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 1943- 1944, όταν οι κομμουνιστικές αρχές της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισαν να εφεύρουν ένα ξεχωριστό μακεδονικό έθνος, ο σλαβικός πληθυσμός στη χώρα θεωρούνταν ως τμήμα του βουλγαρικού έθνους.

Ο Γκεοργκιέφσκι στη Σόφια προειδοποίησε, ότι οι Αλβανοί θα απαιτήσουν, πιθανώς, μια νέα φόρμουλα για τα δικαιώματά τους στο κράτος των Σκοπίων, εάν η χώρα δεν ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας θα παύσει να υφίσταται και τουλάχιστον μέσα σε μια πενταετία οι Αλβανοί θα αναζητήσουν έναν νέο συσχετισμό.

«Τα Σκόπια δεν έχουν χρόνο να περιμένουν, διαφορετικά θα ακολουθήσουν τις χώρες όπως η Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία είναι ασταθή», είπε ο Γκεοργκιέφσκι.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι Σλάβοι των Σκοπίων μετατρέπονται σε ιστορικές καρικατούρες, παρουσιάζοντας αρχαίες ρίζες. Προειδοποίησε ακόμη ότι η δημογραφική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη σε σχέση με το αλβανικό στοιχείο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό με νηφαλιότητα πριν είναι πολύ αργά.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...