Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους αποκτά η Σ. Αραβία από την Κίνα (βίντεο)

Πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσης εμβέλειας προτίθεται να αγοράσει η Σαουδική Αραβία από την Κίνα ως απάντηση στην αυξανόμενη πυρηνική απειλή του Ιράν και της αδυναμίας της Δύσης να βρει μία λύση για την αντιμετώπιση της ιρανικής πυρηνικής απειλής.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο την αγορά από την Κίνα απροσδιόριστου αριθμού βαλλιστικών πυραύλων Dong-Fen 21Α εμβέλειας 2.700 χλμ οι οποίοι θα εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές από το Πακιστάν.


Σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα έχει κατά αρχάς εγκρίνει την πώληση των βλημάτων και θα κατασκευάσει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις κοντά στο Riyadh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκραμένη η αγορά
δεν αποτελεί την μόνη του είδους της που η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει από την Κίνα.

Πριν από 26 χρόνια η Σαουδική Αραβία είχε αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους DF-3A με εμβέλεια 2.800 χλμ από την Κίνα οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε μία βάση πλησίον της πρωτεύουσας του Βασιλείου. Τα πρώτα κινεζικά βαλλιστικά συστήματα παραδόθηκαν στην Σαουδική Αραβία το 1988 και όπως αναφέρουν πηγές επρόκειτο για 12 εκτοξευτές με 120 βλήματα.

Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα βαλλιστικά βλήματα βρίσκονται στο Al Joffer και στο Al Sulayyil,
90 χλμ και 450 χλμ αντίστοιχα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Riyadh. Αναμφίβολα η υλοποίηση αυτής της προμήθειας αποτελεί ένα σοβαρό ποιοτικό βήμα αναβάθμισης του οπλοστασίου των χωρών της περιοχής και κλιμακώνει την ένταση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία νοιώθει να απειλείται από την αυξανόμενη πυραυλική απειλή του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά η απόφαση του Βασιλείου να αγοράσει βαλλιστικά βλήματα εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές, αποτελεί μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να αναλάβει την άμυνα της
χώρας στα χέρια της και να μην εξαρτάται απόλυτα από την βοήθεια της Δύσης χτίζοντας την αποτροπή της πάνω στην πυρηνική απειλή των βαλλιστικών βλημάτων της.

Την ίδια στιγμή ο σαουδαραβικός Στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις στην παραμεθόριο με το Ιράκ ενώ άλλες δυνάμεις συμβάλλουν στην άμυνα του Βασιλείου της Ιορδανίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...